Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Migrationsministerns besked: Kom inte hit

Migrationsminister Morgan Johansson ger nu klara besked till dem som flyr undan krig för att rädda sin liv.

Kom inte hit. I så fall kan ni tvingas bo på gatan.

Medan Stefan Löfven för andra kvällen i rad åt middag med Tunisiens president, en del av hans representativa plikter, levererade tre av regeringens övriga statsråd nya besked om att tumskruvarna dras åt för att strypa flyktingströmmen.

Det är bara sju månader sedan statsministern sade att det inte finns någon gräns för hur många flyktingar Sverige kan ta emot. Men nu är gränsen nådd.

– Men också vi har våra gränser för vad vi klarar av. Och där är vi nu, sade Morgon Johansson (S) vid en dramatisk presskonferens på torsdagskvällen.

Enligt migrationsministern kan Sverige inte längre garantera att flyktingar som söker sig till Sverige får tak över huvudet. Antingen får de fixa bostad själva eller också får de återvända till det land de kommer ifrån, i många fall Tyskland eller Danmark.

Att bo på gatan, som de romska tiggarna, är också ett alternativ. Men det sade inte Johansson.

Det han däremot sade var att det kommer att ta mycket lång tid innan de som söker asyl i Sverige får sin asylansökan prövad. Det kan ta två år eller ännu mer.

I kort sammanfattning ger alltså Morgan Johansson beskedet till flyktingar på väg till Sverige följande besked: Kom inte hit. Det lönar sig förmodligen inte.

Kommer de ändå riskerar de i värsta fall att få bo på gatan. Dessutom kommer de att tvingas leva i ovisshet under mycket lång tid om de får stanna eller inte.

Det senare beskedet beror inte bara på att regeringen ytterligare vill inskärpa det kärva budskapet till flyktingar på väg till Sverige. En annan orsak är att flyktingar som redan befinner sig i tältläger i framför allt Tyskland tror att det är bättre i Sverige och nu söker sig hit i stället.

Men nu det är illa ställt här också. Tält, gymnastiksalar och, i värsta fall, Migrationsverkets reception är det som står till buds.

Redan tidigare på dagen hade statsråden Ylva Johansson (S) och Åsa Regnér (S) under en annan presskonferens berättat om de senaste regeringsbesluten till följd av flyktingkrisen.

Besked nummer ett var att regeringen nu gjort vad den tidigare sagt att den ska göra. Gott så, det känns bra att vara uppdatera. Och det regeringen tidigare sagt, och nu gjort, är följande:

1. Krispengar ska sökas ur en EU-fond för asyl-, migration- och integration. Pengarna ska Migrationsverket bland annat använda till att finansiera boende för de nyanlända. Det är oklart vilka summor det kan handla om.

2. Sverige begär att få bli en del av EU:s interna kvotering av migranter. 160 000 personer som anlänt främst till Italien och Grekland ska enligt tidigare fattade beslut portioneras ut bland övriga länder. Nu begär Sverige att få bli en del av systemet.

Hur framgångsrik omfördelningen av flyktingar mellan länderna blir återstår att se. Häromdagen hade bara 116 personer skickats vidare till andra länder.

3. Ensamkommande flyktingbarn ska kunna bo på billigare boenden än HVB- eller familjehem.

Dagens andra regeringsnyhet på flyktingfronten är annars en utredning som ska lägga ett helhetsperspektiv på mottagning och boende för alla nyanlända, inklusive ensamkommande flyktingbarn. Förre V-riksdagsledamoten och nuvarande landshövding i Västra Götaland, Lars Bäckström, ska hålla i den och utredningen ska vara klar om exakt två år, 31 oktober 2017.

Inget fel på det heller. Men det kommer inte att lösa den akuta krisen.

- Vi behöver hjälp, sade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Det verkar så.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige