Nu trappar Europa upp kriget mot kassa påsar

Baglady  En kvinna demonstrerar mot plastpåsar på Earth day i New York. Siffrorna är värre i USA, men illa nog i Europa. I hela EU är årskonsumtionen 100 miljarder påsar, ungefär 200 påsar per person och år.

Kriget mot plastpåsen trappas upp.

I veckan införde England avgift på kassarna. I Sverige ville Centern ha en miljöavgift på en krona per påse.

Den är en kär vän, plastkassen som de flesta av oss slentrianmässigt köper när vi handlar mat. Stark, hållbar och lätt. Utmärkt för transport av smutsiga skor, som soppåse och till matsäcken.

Men som de flesta av oss vet men inte riktigt tar till oss, den är en miljöbov. Fåglar, fiskar, sälar och andra kvävs till döds. I fisknät som tappats överbord fastnar fiskar och dör, ibland tillsammans med sälar som vill åt fisken.

Avloppsvattnet är fyllt av platspartiklar. De kan suga upp miljögifter som sedan fiskar och andra vattenlevande djur och organismer sväljer. De förs vidare i näringskedjan - in i din och min mun.

Enligt Daniel Hansson, doktor i oceanografi, dör mer än hälften av kamelerna i Dubai av plastpåsar, 98 procent av stormfåglarna i Nordsjön har plast i magen liksom 70 procent av alla undersökta sköldpaddor.

Värst är den tunna typen av plastpåse som oftast bara håller för en användning och som lätt följer med en vindil.

Kriget mot plastpåsen, särskilt den tunna sorten, har pågått i många år och den har förbjudits i rader av länder. Men i veckan trappades den upp. Då följde England efter Wales, Nordirland och Skottland och införde en avgift på fem pence per påse.

Dock finns undantag. Påsarna är fortfarande gratis om företaget som tillhandahåller dem har färre än 250 anställda eller om påsen ska fyllas med läkemedel eller rå mat, exempelvis frukt och grönsaker.

Även Centern har blåst till strid mot plastkassen. I sin budgetmotion i riksdagen vill de ha en miljöavgift på plastpåsar tillverkade av oljeprodukter. En krona per påse som på sikt skulle berika stats-kassan med 70 miljoner kronor om året.

Bra, säger jag och det inkluderar både England och Centern. När Wales började ta ut avgifter för påsarna 2011 sjönk förbrukningen med 76 procent.

Om förbrukningen skulle gå ner lika mycket i Sverige skulle antalet plastpåsar minska från en miljard till omkring 240 000 påsar om året. Vilken miljövinst.

Men det är inte säkert att en avgift skulle få lika dramatiska effekter här som den fått på andra håll. Här använder livsmedelshandeln den stabilare typen av påsar som man betalar. I andra länder har den ofta varit gratis.

I Sydafrika är de tunna plastpåsarna förbjudna sedan flera år. Den som tillhandahåller dem kan få fängelse. Det kan man kalla att peka med hela handen.

5 saker att hålla koll på

Härliga partiledardebatter

I kväll möts partiledarna i SVT och på onsdag är det repris i riksdagen. Annie Lööf som nyss blev mamma avstår från båda tillställningarna. Den andra får inte KD:s Busch Thor vara med i, hon är inte riksdagsledamot. Lööfs vikarie är Anders W Jonsson, vice partiordförande.

Det är mycket nu

Förutom partiledardebatterna i SVT och riksdagen möts statsminister Stefan Löfven (S) och oppositionsledaren Anna Kinberg Batra (M) ännu en gång. På måndag duellerar de i 45 minuter i Sveriges radio. Det är deras andra debattmöte på tu man hand sedan hon blev M-ledare.

Nationell samling

På måndag drar statsminister Stefan Löfven igång sin egen uppfinning ”Nationell samling”. Myndigheter och organisationer bjuds in för att förbättra flyktingmottagningen. Just nu anländer omkring 2 000 asylsökande per dag till Sverige vilket innebär stora påfrestningar för systemet.

Ännu ett EU-möte

Torsdag och fredag träffas EU:s regeringschefer igen, förra mötet ägde rum för bara några veckor sedan. Om inget oförutsett inträffar kommer Angela Merkel dominera även denna träff, det gör EU:s okrönta drottning nästan alltid. Flyktingar står som vanligt denna höst på agendan.

Ett val i det tysta

Här i Sverige är det märkvärdigt tyst om valen på Åland i dag. Man röstar in ledamöter i kommuner och i lagtinget. Det konstiga är att det enda många svenskar vet om öregionen är att det går ålands- båtar dit. Historien, näringslivet och politiken intresserar vi oss mycket litet för.

Följ ämnen i artikeln