Vinnare: Väljarna. Förlorarna är SD.
Väljarna är vinnare när nyvalet ställs in. Liksom det politiska systemet som fem i tolv bevisade att det kan ta ansvar.
De största förlorarna är Sverigedemokraterna som under åtta år berövas inflytande över riksdagens viktigaste beslut.
Den idiotiska idén om nyval är lyckligtvis avblåst.
Den var var en dålig idé redan från start eftersom det inte skulle lösa det grundläggande problemet. Nämligen det parlamentariska kaos som uppstår varje gång då rött står mot blått och Sverigedemokraterna avgör vilken sida som vinner.
Statsminister Stefan Löfven (S) tänkte helt enkelt fel. Och uppenbarligen har han själv kommit till den insikten eftersom extravalet avblåstes bara 24 dagar efter det annonserades.
Har tagit ansvar
Vinnare är väljarna. De sade sitt för drygt tre månader sedan. Därefter är det folkets valda ombud, och inga andra, som har bollen.
Vinnare är också det politiska systemet. Med juluppgörelsen om hur minoritetsregeringar ska få sin budget godkänd av riksdagen har de tagit det ansvar man kan förvänta sig.
Alliansen kan också i någon mån uppfattas som vinnare. Alla fyra partier backade i valet i höstas och den blivande M- och Alliansledaren Anna Kinberg Batra är inte ens vald. De behöver lite längre tid för att samla sig till ännu ett val (och det är inte jag som säger det utan företrädare för Alliansen).
Löfven hör till förlorarna
Men det finns repor i lacken. Bland annat lovar de fyra borgerliga partierna att inte rösta emot budgetar som Vänsterpartiet av allt att döma kommer att få större inflytande över än de någonsin tidigare haft. Vad tycker deras väljare om det?
Till förlorarna hör statsminister Stefan Löfven vars besked har visat sig ha kort hållbarhet. Först sade han att han inte kunde regera på grundval av Alliansens budget. Men det kunde han ju.
Sedan sade han att skulle utlysa nyval. Men ställde in det redan innan det formellt var utlyst. Det skulle regeringen ha gjort på tisdag.
Men Stefan Löfven sitter kvar som statsminister, även om priset var högt. Under det närmaste året gäller exempelvis Alliansens politik för inkomstskatterna. Och om det skulle bli regeringsskifte 2018 har Socialdemokraterna lovat att släppa igenom Alliansens budgetar.
Kommer inte röstas bort
Men den störste förloraren är utan tvekan Sverigedemokraterna. Under åtta år kommer de vara berövade inflytande över riksdagens viktigaste frågor, vem som ska vara statsminister och de statliga finanserna. Hur kommer de att hantera den förlusten?
Skrika ännu högre är det alternativ som ligger nära till hands. Åtminstone sedan de i går bestämt sig för att begära misstroendeomröstning om Stefan Löfven som statsminister. Men den blir bara ett tomt slag i luften, Löfven kommer inte att röstas bort.
Alliansen bjöd in till samtal om hur landet ska ledas på två viktiga punkter redan under den nattliga träffen med Stefan Löfven och MP:s Gustav Fridolin i början av december. Inviten upprepades i en debattartikel fem dagar senare. Men då hade de fyra borgerliga partierna ändrat sig från att vilja ändra reglerna till att de också kunde tänka sig en politisk överenskommelse.
Sedan hände ingenting på flera dagar, därefter satte samtalen igång under stort hemlighetsmakeri. På Annandag jul var överenskommelsen klar efter åtta intensiva dagar.
Striden flyttar sig
Det är bra att det blev en politisk överenskommelse och inte nya lagar riktade mot ett enda parti, Sverigedemokraterna. Därför är det också bra att den är tidsbegränsad till valdagen 2022. Risken är annars att överenskommelsen uppfattats som odemokratisk.
Blir det tyst i riksdagen nu? Nej. Men striden flyttar sig till andra områden än budgetrelaterade.
Den mest spännande politiska hösten i mannaminne slutar som sig bör. I stor dramatik. Det bäddar för en händelserik vår, om än på annat sätt än planerat.