Får SD-väljarna som de vill måste Löfven avgå

En nedröstad budget leder till djup regeringskris

Om Sverigedemokraterna gör som deras väljare vill utlöser de en regeringskris. Stefan Löfven måste avgå som statsminister.

Men det behöver inte leda till nyval.

I morgon sammanträder riksdagens finansutskott och fattar beslut om ramarna för nästa års statsbudget. Det blir, om det går till som vanligt, en ganska händelselös tillställning som inte ger någon vägledning till hur den dramatiska omröstningen i kammaren på onsdag nästa vecka slutar.

Då ska riksdagsledamöterna välja mellan tre olika budgetalternativ. Regeringen och Vänsterpartiets, Alliansens eller Sverigedemokraternas.

I den sista voteringen ställs det rödgröna förslaget mot Alliansens och Sverigedemokraternas 49 ledamöter avgör vilken sida som vinner, rött eller blått.

Röstar de för regeringens och Vänsterpartiets gemensamma förslag vinner det. Samma resultat blir det om Sverigedemokraterna följer praxis och lägger ner sina röster.

Men gör SD som partiets väljare vill vinner Alliansens budgetförslag och det blir regeringskris. Enligt Aftonbladet/Sverige tycker anser hela 71 procent av SD-väljarna att partiets riksdagsledamöter ska rösta ner finansminister Magdalena Anderssons (S) budgetförslag och i stället stödja den gamla regeringens politik.

Samma dag som regeringen firar tvåmånadersjubileum skulle i så fall den värsta regeringskrisen på över tjugo år utlösas. Men ett land kan inte ledas av en regering som inte får stöd för sin budget och med alla rimliga mått mätt måste statsminister Stefan Löfven (S) avgå.

Det skulle dock förvåna om han, i så fall, återkommer inom ett par veckor. Talman Urban Ahlin (S) kommer med stor sannolikhet inte hitta någon annan som är beredd att axla ansvaret.

Det blir i så fall en upprepning av vad som hände 1990 då regeringen Ingvar Carlsson misslyckades med att få riksdagens stöd för ett ekonomisk paket som skulle tygla den galopperande ekonomin. Han kom tillbaka som regeringschef och statsminister efter mindre än två veckor. Men bara spillror av paketet förverkligades.

Också Löfven måste se till att budgetförslaget omarbetas så att det kan få stöd av riksdagen. En delikat förhandling mellan åtminstone S, MP och V men kanske också andra partier.

Däremot behöver en nerröstad budget inte automatiskt leda till nyval, eller extra val som den korrekta termen lyder. Bara Sverigedemokraterna ser i det här läget att de skulle vinna på att ta svenska folket till valurnorna så nära inpå det ordinarie valet.

Det skulle visserligen 71 procent av SD-väljarna vilja, enligt Sverige Tycker. Men skulle det med stor sannolikhet att bli. Ett nyval är inte heller gratis, det kostar i runda slängar en halv miljard.

Regeringen, och Vänsterpartiet, har hittills kallt räknat med att Sverigedemokraterna kommer att lägga ner rösterna i den avgörande omröstningen. Men så tycker bara nio procent av SD-väljarna att partiet ska agera.

Sverigedemokraternas ekonomiska talesperson Oscar Sjöstedt skulle i samband med finansutskottets möte i dag ge en fingervisning om hur partiet ska rösta. Men det kommer han inte att göra. SD vill njuta av tiden i rampljuset och kommer inte att i förväg berätta hur de röstar nästa vecka.

Följ ämnen i artikeln