Här är Reinfeldts testamente

SOLLENTUNA.

I sina kommande memoarer skriver Fredrik Reinfeldt sitt politiska testamente. Konturerna presenterades redan i Muf-talet.

Begrip vad som händer.

Gör något åt det.

Förre statsministern och avgående M-ledaren Fredrik Reinfeldt (M) var på hemmaplan när han inledningstalade Muf:s stämma. För två decennier sedan var han ordförande i ungdomsförbundet, den plattform som han byggde sin politiska karriär ifrån.

Det var ingen skojfrisk Reinfeldt som framträdde. Tvärtom levererade han i sitt tal en kortfattad version av det politiska testamente som han väntas utveckla i memoarerna som kommer ut nästa höst.

Det kan sammanfattas i två korta punkter.

Förstå vad som händer.

Och gör någonting åt det.

Det låter pragmatiskt men skenet bedrar. Fredrik Reinfeldt är en mycket ideologisk politiker som visserligen förändrade bilden av sitt parti genom de ”nya moderaterna”. Men som samtidigt höll sig till de grundläggande värderingarna hans parti stått för under lång tid.

Reinfeldt exemplifierade med en rapport från Stiftelsen för strategisk forskning, gjord efter brittisk förebild.

Universitet i Oxford granskade 702 amerikanska yrken för att undersöka sannolikheten att de ersätts av digital teknik under de närmaste tjugo åren. Risken var överhängande i 47 procent av yrkena.

Den svenska motsvarigheten är ännu mer omvälvande. Enligt rapporten från forskningsstiftelsen beräknas 53 procent av dagens anställda kunna ersättas av digital teknik under de närmaste två decennierna. Det motsvarar 2,5 miljoner svenska jobb.

Skogsmästare, präst och speciallärare hör till de grupper som löper minst risk att ersättas av ettor och nollor. Medan fotomodeller, kassörskor, försäljare och maskinoperatörer tillhör de som löper störst risk.

Det här kommer givetvis att ställa samhället inför en enorm omställning som det politiska systemet ska hantera. Hur ska människor ställas om för den nya arbetsmarknaden?

Det var Fredrik Reinfeldt allvarsamma avskedsbesked till sitt kongressande ungdomsförbund. Analysera först. Gör någonting sedan.

I analyserna kan säkert många politiskt verksamma stämma in. Det är i diskussionen hur verkligheten ska tacklas som de politiska och ideologiska skillnaderna gör sig gällande.

Det gick dock inte Fredrik Reinfeldt närmare in på i ett av sina sista tal som partiledare.

Följ ämnen i artikeln