Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Mellin: ”Har tusen skäl till att hota”

Stefan Löfven.

Om budgetförslaget röstas ner av riksdagen måste regeringen med Stefan Löfven i spetsen avgå. Men det betyder inte per automatik att det blir nyval.

Sverigedemokraterna har tusen skäl till att hota med att rösta ner regeringens budgetförslag för 2015 fram till omröstningen om budgetramarna i början av december. De tre främsta är följande. För det första påminner det om att de som vågmästare har makt att avgöra vem som vinner i frågor där skiljelinjen går mellan Alliansens fyra partier och de tre rödgröna partier som står bakom budgetförslaget. Det andra skälet är ren pr.

Ett parti som inte vill spela en av huvudrollerna i ett riksdagsdrama har inte förstått hur politik funkar. Men det har Sverigedemokraterna gjort. Det tredje är politiskt. SD behöver inte satsa något krut alls på att få publicitet för sitt budgetalternativ. Det går som en dans eftersom deras sakpolitiska ställningstaganden nu är dynamit. Ingen intresserad kan vid det här laget ha missat att SD exempelvis är emot förslaget att höja den särskilda löneskatten för dem som är äldre än 65 år. Att Sverigedemokraterna hotande väser ur mungipan att regeringens och Vänsterpartiets budgetförslag kan ligga pyrt till är alltså inte konstigt. Motsatsen vore förvånande.

Om de gör slag i saken, och den 3 december röstar igenom Alliansens budgetalternativ i stället för den rödgröna, måste regeringen avgå. En regering som inte får riksdagens gehör för sin ekonomiska politik kan inte sitta kvar. Men det betyder inte att det automatiskt blir nyval. Jag har skrivit det förut och påminner om det igen. Regeringen Ingvar Carlsson fick inte igenom ett förslag som skulle djupfrysa den galopperande svenska ekonomin 1990 och avgick följaktligen. Men talmannen kom fram till att det inte fanns någon annan som hade förutsättningar att bilda regering och efter tolv dagar återkom Ingvar Carlsson som statsminister.

Dock gjorde han inga nya försök med stoppaketet. Så skulle det sannolikt bli nu också. Dels för att extra val, som den korrekta termen lyder, ska ses som en allra sista utväg. Men också för att det enligt lagen måste gå tre månader efter ett ordinarie val innan regeringen kan utlysa ett nyval. Den dagen infaller först den 15 december. Men klarar regeringen omröstningen om budgetramarna väntar ändå en spännande december för statsminister Stefan Löfven (S), finansminister Magdalena Andersson (S) och de övriga 22 ministrarna.

Då ska riksdagen nämligen ta beslut om de olika utgiftsområdena och då kan det hända att enskilda sakförslag röstas ner av riksdagen. Till exempel utfasningen av det femte jobbskatteavdraget för dem som tjänar mer än 50 000 kronor i månaden. Alliansen har ännu inte bestämt riktigt hur de ska uppträda. SD håller alla dörrar öppna. Att förlora omröstningar om enskilda poster är förargligt för regeringen. Men det är inte av den digniteten att de måste kasta in handduken och lämna in sin avskedsansökan. För den som är intresserad av politik kommer de närmaste fyra åren bli mycket intressanta. Mycket som vi inte sett förut kommer av allt att döma att inträffa.

Följ ämnen i artikeln