Mellin: Då måste regeringen avgå

Den stora frågan nu är vilka delar som återstår efter riksdagens behandling av Magdalena Anderssons första budget.

I värsta fall ingenting alls.

Då måste regeringen avgå.

Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin.

I morse presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens och Vänsterpartiets förslag till statsbudget för nästa år. Endast smärre nyheter återstod eftersom partierna bakom förslaget redan presenterat det mesta, inklusive de ekonomiska prognoserna.

Den stora fråga som återstår att få svar på nu är hur regeringen och Vänsterpartiet ska lyckas få riksdagens stöd för sina förslag.

Alliansen och Sverigedemokraterna är tillsammans större än de tre rödgröna partierna. I de fall kan enas emot ett förslag löper det stor risk att falla.

I början av december börjar riksdagen rösta om budgeten. Det är en långdragen process. Den första omröstningen, som fastställer statsbudgetens inkomster och utgifter, är den viktigaste.

Den går till så här. Först ställs SD:s budget mot Alliansens förslag. Den omröstningen vinner Alliansen. Därefter ställs Alliansens förslag mot de tre rödgröna partiernas. Då blir det genast spännande.

Om Sverigedemokraterna agerar som de brukar göra så lägger de ner rösterna. Då vinner regeringens och Vänsterpartiets förslag.

Men SD hotar nu med att rösta på Alliansens förslag. I så fall vinner det och regeringen måste avgå. En regering som inte har stöd för grunderna för sin ekonomiska politik kan inte sitta kvar.

Det skulle kunna leda till nyval i vår. Men Sverige har inte hållit extra val, som den korrekta termen lyder, sedan 1958. Troligare är, om Magdalena  Anderssons budgetförslag skulle falla, att historien från 1990 upprepar sig.

Då ville regeringen med Ingvar Carlsson (S) i spetsen bromsa en skenande ekonomi genom att sätta stopp för höjda löner, priser, aktieutdelningar, kommunala skattehöjningar och strejker under minst ett år. Förslaget röstades ner av riksdagen, regeringen avgick men återkom efter bara tolv dagar. Dåvarande talmannen ansåg inte att det fanns förutsättningar för en annan regeringsbildare.

Men stoppaketet genomfördes inte.

Det skulle kunna bli en favorit i repris. Regeringen avgår, återkommer men gör i utskotten upp om att stryka de för de borgerliga partierna och SD mest förhatliga förslagen.

SD:s finansministerkandidat Oscar Sjöstedt förklarade att hans parti ska studera vilket alternativ de tycker är bäst, det rödgröna eller Alliansens. Därefter kommer de bestämma hur de röstar. För Alliansen eller enbart på sitt eget förslag.

- Frågan är i högsta grad levande, sade han.

Sverigedemokraterna har allt intresse i världen av att ge besked i den här frågan så sent som möjligt. Då kan de briljera och visa vilken maktfaktor de har potential att vara.

Efter den första viktiga omröstningen voterar riksdagen om budgetens delförslag (ett urval finns i listan här intill), under förutsättning att ramarna fick godkänt. De är givetvis snöpligt att förlora för regeringen. Men det får inga större politiska konsekvenser.

Allianspartierna har fortfarande inte bestämt sig för om de kommer att gå emot enskildheter i budgeten. Men i så fall har de Sverigedemokraternas stöd. Sjöstedt (SD) räknade upp en rad förslag i budgeten som partiet, liksom Alliansen, är direkt fientligt inställda till. Bland annat flera skattehöjningar på arbete.

Det blir en spännande höst. Inte bara för regeringen.

Följ ämnen i artikeln