Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Ingen vann - utom juristerna

Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven.

Vem vann slaget om vinsterna i välfärden?

Inte Vänsterpartiet.

Inte regeringen.

Vinnaren är utrednings-Sverige.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt har sett moloken ut sedan Stefan Löfven (S) dagen efter valet slängde igen dörren för Vänsterpartiets medverkan i regeringen dagen. Men i dag lät han återigen lika segerviss som i valrörelsen.

Anledningen är uppgörelsen mellan Vänsterpartiet och regeringen om V:s viktigaste valfråga, stopp för vinster i välfärdsföretag finansierade med skatter.

Men finns det fog för Sjöstedts glädje? Inte riktigt. Det regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om är inte stopp för vinster i välfärden. Utan om sju utredningar och ett förslag till beslut. Det senare gäller det så kallade tvångs-LOV, lagen om valfrihet i primärvården som gäller i hela landet. Det förslaget kommer att finnas med i höstens budgetförslag.

Mycket behöver utredas

Stefan Löfven och Gustav Fridolin (MP) var inte riktigt lika glada som vänsterledaren och det beror på att inte heller de kan utropa sig till segrare. Utredningarna kan ju komma fram till att det inte går att genomföra regeringens intentioner vilket Löfven indirekt erkände genom att tala om frågans ”komplexitet” och att man är tvungen att jobba  ända till 2018.

Nej, vinnare är i stället det utredande Sverige, framför allt jurister med utredningserfarenhet. Deras arbetsmarknad var inte dålig tidigare men efter valet är den lysande. Mycket kommer att behöva utredas för att lösa knutarna i regeringen och deras tilltänkta partners.

Den mest centrala av de sju utredningarna ska tillsättas efter nyår och vara klar i mars 2016. Siktet är inställt på att regeringen ska lägga sitt förslag samma år.

Men den mängd mycket svåra frågor som utredningen ska besvara gör att risken är överhängande för att det krävs mer tid än 14 månader.

SD blir avgörande

Bland annat ska utredarna ta reda på hur eventuella bemanningskrav kan se ut, om tillstånd ska krävas för alla företag i välfärdssektorn (förskola, skola, hemtjänst, äldreboende, vård och HVB-hem), hur kommunen ska få tillbaka pengar om de sålt något till underpris och vem som ska bestämma vad som är underpris, om man kan införa en paragraf i bolagsordningen som anger att syftet är verksamheten, inte vinsten, och så och så vidare.

Men ponera att tidplanen mot förmodan håller, att utredarna är klara i mars 2016. Sedan ska förslaget på remiss och därefter ska regeringen, och Vänsterpartiet, skriva en proposition. Då är vi i bästa fall framme i november, december 2016. Alltså kan förslagen tidigast träda i kraft under 2017, mer troligt, 2018.

Men det gäller också att man får riksdagens stöd för förslagen. Eftersom hela Alliansen är emot blir Sverigedemokraterna avgörande. SD-ledaren Jimmie Åkesson sade igår att han inte kan ta ställning till ett förslag som inte finns man att partiet är emot övervinster och för valfrihet. Sug på den karamellen!

Under tiden avstannar alla investeringar i välfärdsbolagen eftersom spelreglerna är osäkra.

Låtsas att de vann

I värsta fall har uppgörelsen också gjort regeringen ovän med både Centern och Folkpartiet för resten av mandatperioden. De anser att det finns en blocköverskridande uppgörelse om friskolor som saboteras av den nya uppgörelsen.

Efter valet krävde Alliansen att de blocköverskridande överenskommelser som finns måste ligga fast för att vara intresserad av nya uppgörelser. Dålig stämning.

Så här blir det, mina vänner. Valresultatet gjorde utredarna och förhalarna till vinnare. Men partierna låtsas att det är de.

Följ ämnen i artikeln