Moderaterna ett parti i kris

I ett slag försvinner Moderaternas topptrio

På bara några timmar gick Moderaterna från att vara regeringens motor till ett parti i kris.

När topptrion Reinfeldt, Bildt och Borg försvinner uppstår ett vakuum som måste fyllas.

Redan tre timmar efter att vallokalerna stängde i söndags kväll meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt att han avgår som ordförande för Moderaterna i vår och lämnar politiken.

Sexton timmar senare följde finansminister Anders Borg (M) honom i fotspåren. Också han lämnar det politiska livet och söker jobb.

Även utrikesminister Carl Bildt (M) försvinner från inrikespolitiken.  Han har visserligen inte gett det beskedet. Men som statsråd avgår han när regeringen lämnar in om ett par veckor. Och han har inga andra partipolitiska uppdrag.

Kommer få konsekvenser

I ett slag försvinner alltså moderaternas topptrio från den politiska scenen. Det kommer att få konsekvenser.

För det första har Reinfeldt, Bildt och Borg varit Moderaternas dragplåster. År efter år har de toppat Aftonbladet/Sifos lista när svenska folket satt betyg på regeringens statsråd. Få, om ens någon, har varit i närheten av deras siffror.

Vilka är Moderaternas nya affischnamn? Det är inte helt enkelt att reda ut. Partiet har haft fullt upp att regera de senaste åtta åren och tillväxten har varit satt på undantag.

För det andra var det Reinfeldt och Borg  som tillsammans med Per Schlingmann, då kommunikationschef, och Sven Otto Littorin, då partisekreterare, som skapade ”Nya Moderaterna”. Nu är alla antingen redan borta eller på väg bort.

Det betyder att dedikationen och hängivenheten till de nya moderaterna också har marscherat ut genom dörren. Var finns de som vill plocka upp den handsken och fortsätta förnyelsen? Oklart.

- Förändra er eller dö, hotade Fredrik Reinfeldt en gång sina partikamrater på en stämma. Hans analys var korrekt. Men sanningen att säga har Moderaterna inte förnyat sig särskilt mycket under senare år. De har snarare förvaltat och det är en av de viktigaste förklaringarna till valförlusten.

Måste omarbeta sin politik

Hela Alliansen fick en riktig snyting av väljarna och rasade med nära tio procentenheter. Stödet minskade för alla partierna, men mest för Folkpartiet som tappade 24 procent av sina väljare. Nästan lika många övergav Moderaterna, 22 procent.

Alliansens gemensamma politik måste alltså omarbetas rejält. Men vem är intresserad av det just nu? För Allianspartierna handlar det nu om att slicka såren, sänka kostnaderna när statsbidragen minskar och få partiorganisationen på tå igen efter valförlusten.

Och vem ska ta initiativet när Alliansens ledare Fredrik Reinfeldt är på väg bort? Det blir inte han och andra hugade trängs inte i dörrhålet.

Det var ingen bra dag för Moderaterna. Varken i söndags eller måndags.

Följ ämnen i artikeln