Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Bröstkuppen talande för dagens politik

VISBY. Gudrun Schyman har redan lyckats.

Vid sidan av de konkreta sakfrågor som partierna lyft fram har Almedalen hittills handlat om två saker.

Feminism och antirasism.

Den feministiska aktionsgruppen Femens bröstkupp under Fredrik Reinfeldts Almedalstal var lika överraskande som symptomatisk. Det är feminism, jämställdhet och likabehandling som är politikens för närvarande klart hetaste frågor.

Under parollen ”Ut med rasisterna, in med feministerna” tog Feministiskt initiativ, Fi, sitt första mandat i ett nationellt val, valet till EU-parlamentet, för drygt en månad sedan.

De etablerade partierna togs kanske inte direkt på sängen. Men förvåningen var tillräckligt stor för att de snabbt skulle kalibrera om budskapet.

Kampen mot rasismen och för bättre villkor för kvinnor har inte varit frånvarande under våren. Men efter Fi:s framgång i valet till EU-parlamentet blev de glödheta.

Almedalsveckan avslutas inte förrän på söndag. Men man kan redan slå fast att den handlat om just antirasism och feminism.

Antirasisterna är flest

Det började redan dagen före den officiella starten av politikerveckan då nazistiska Svenskarnas parti av någon outgrundlig anledning fått tillstånd att demonstrera i Almedalen på precis samma klockslag som S-ledaren Stefan Löfven dagen därpå och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ikväll.

Motdemonstranterna var, trots ösregnet, mångdubbelt fler än nazisterna. Det gav en skön känsla.

Det fortsatte i söndags när Stefan Löfven som förste ordinarie Almedalstalare både pratade om fascism, rasism och feminism:

– Feminism är den radikala uppfattningen att kvinnor är människor, sade han och citerade amerikanskan Marie Shear.

Redan i tisdags nådde det hela någon slags kulmen. Det var Sverigedemokraternas dag och Jimmie Åkesson talade på Almedalsscenen.

Samtidigt, på Gutevallen, gav komikern Özz Nûjen gratis sin bejublade tillställning ”Statsministern” där han driver med svenska partier och politiker.

Vem drog störst publik? Nûjen, såklart.

Schyman bjöd på fest

En annan publikdragare samma kväll var Gudrun Schyman och Feministiskt initiativ, Fi. De hade bjudit in till en antirasistisk fest. Det var en publikmagnet, gästerna fick inte ens plats i festlokalen trots att den var en av Visbys större ruiner.

I förrgår var det Miljöpartiets tur att dominera i Visby. Språkröret Åsa Romson företräder, liksom för fyra andra riksdagspartier, ett uttalat feministiskt parti. Och det tog hon verkligen fasta på i sitt tal.

I hennes värld äter männen kött, flyger och kör runt i stora Suvar. Förlorarna är världens allra fattigaste kvinnor som får se torka och skyfall förstöra deras redan från början magra skördar.

Reinfeldt hård mot SD

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt blir sällan så hård i blicken som när han talar om Sverigedemokraterna och deras människosyn. Men i sitt Almedalstal ägnade han inte främlingsfientligheten särskilt stort intresse.

Det gjorde han däremot i Aftonbladets utfrågning av honom tidigare under dagen:

– Sverige är inte ett rasistiskt land, men det finns tyvärr många rasister i vårt land. Jag är så väldigt trött på dem. De är otroligt duktiga på att tycka synd om sig själva och hävda att de blir illa behandlade men de är samtidigt väldigt flitiga i att behandla andra illa.

Som sagt, Gudrun Schyman och Fi har lyckats sätta agendan - utan att sitta i riksdagen. Det är skickligt.

Följ ämnen i artikeln