Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Det riskerar att bli kaos”

Hur det än går i valet i höst kan man vara ganska säker på en sak.

Det riskerar att bli kaos.

Opinionsmätningarna avlöser varandra men samtliga ger, åtminstone för närvarande, ett entydigt besked. Det blir regeringsskifte i höst.

Men 2,5 månader före valet är det för tidigt att ta ut både segrar och förluster. Valet avgörs, precis som partiledarna brukar säga, inte förrän på valdagen och till dess är det många väljare som ska bestämma sig, som kommer att ändra sig och kanske till och med ändra sig en gång till.

Men oavsett vilket block som blir störst, Alliansen eller det rödgröna, är risken överhängande att det blir kaos. Det blir svårt, kanske till och med mycket svårt, att bilda en stabil regering.

Fredrik Reinfeldts första regering, mellan 2006 och 2010, var ovanlig. Det var Sveriges första majoritetsregering på ett kvarts sekel. Svenska regeringar har oftast bara stöd av en minoritet i riksdagen.

Nästa regering kommer med stor sannolikhet inte heller vara en majoritetsregering. Sverigedemokraternas intåg har gjort det svårt för de traditionella blocken att få stöd av minst hälften av väljarna. Kommer Feministiskt initiativ in blir det ännu svårare.

Ingen av dagens potentiella regeringsbildare, Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S), kommer att få en lätt match om de får talmannens uppdrag att bilda regering.

Reinfeldts problem kan vi i det här läget nästan lämna därhän. Han har slagit fast att han tycker det är naturligt att han fortsätter som statsminister om Alliansen blir större än de tre rödgröna partierna tillsammans.

Om S, V och MP däremot blir större än Alliansen vill Fredrik Reinfeldt att åtminstone Moderaterna, men helst alla regeringspartierna, lägger ner sina röster när riksdagen röstar om vem som ska bli statsminister.

Det skulle beröva Sverigedemokraterna allt inflytande över regeringsbildningen. De skulle inte ha någonting att säga till om på den punkten.

Löfvens problem är att han inte har ett färdigt regeringsalternativ. Dagen efter valet tvingas han sätta sig i förhandlingar med Miljöpartiet och/eller Vänsterpartiet om hur deras gemensamma regeringsprogram ska se ut.

Och det är bråttom. Drygt två veckor senare ska riksdagen rösta om vem som ska bli statsminister och dagen därpå ska han läsa upp regeringsförklaringen och presentera den nya regeringen.

Vilka käppar kan Sverigedemokraterna sätta i det hjulet? Ingen vet men i sitt tal i Almedalen i söndags var Stefan Löfven tydligare än han varit tidigare med att han vill ha ett blocköverskridande samarbete för att hålla Sverigedemokraterna borta från makten.

Problemet är att inget Alliansparti är redo att hjälpa Löfven på det viset. De är villiga att se till att han blir statsminister. Men inget mer. Regeringsbildningen får han fixa på egen hand.

Vad säger Fi? De vill ha ett regeringsskifte. Men kommer de ens in i riksdagen? Ingen vet förrän på valnatten och kanske inte ens då.

Enligt en undersökning från opinionsmätningsföretaget Novus, där deltagarna fritt fått välja regeringssamarbete, vill femton procent ha en regering som består av de tre rödgröna partierna. Tolv procent vill att de fyra Allianspartierna ska bilda regering igen. Nio procent tycker att S ska samarbeta enbart med Miljöpartiet. Och sju procent hoppas att Socialdemokraterna slår sig ihop med Vänsterpartiet.

Valåret 2014 |
Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln