Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Doldis ny chef för EU-kommissionen

Efter sju sorger och åtta bedrövelser föreslås Jean-Claude Juncker bli EU-kommissionens nye chef.

Han väcker ingen större entusiasm. Men det fanns ingen trovärdig motkandidat.

I Sverige är Jean-Claude Juncker, som fyller 60 i december, en doldis. Men på kontinenten är han väl känd, men inte alltid högt respekterad, person.

Juncker är stålarbetarsonen från östra Luxemburg som blev advokat. Han har dock aldrig jobbat som det utan tog direkt efter universitetsstudierna klivet in i politiken, till Luxemburgs kristdemokrater.
 

Meritlistan är mycket diger. Han var premiärminister i 18 år och är därmed den EU-politiker som suttit längst på den post.

Han var dessutom finansminister i tjugo år, under fjorton år satt han för säkerhets skull på båda posterna. Han var också ordförande för eurogruppen, euroländernas finansministrar, mellan 2005 och 2013.

En avlyssningsskandal tvingade förra året fram ett nyval som Juncker förlorade. Eller rättare sagt tappade hans parti bara ett par mandat. Men parlamentets övriga tre partier gick ihop och bildade en brokig koalition för att för första gången sedan 1970-talet kristdemokraterna utanför regeringsmakten.

Det hävdas att Juncker fortfarande inte hämtat sig från chocken att mer eller mindre bli avsatt.
 

Skandalen som utlöste nyvalet handlade om att säkerhetstjänsten SREL gjort sig skyldig till illegal avlyssning i stor skala. Bland annat hade SREL:s dåvarande chef spelat in hemliga samtal mellan honom själv och Juncker.

Den hemliga polisen hade även avlyssnat andra politiker, köpt bilar som de använde privat, tog betalt för att ge tillträde till höga tjänstemän och genomfört hemliga operationer i bland annat Irak och på Kuba.

Jean-Claude Juncker anklagades för att ha känt till avlyssningen men inte gjort något för att stoppa den. Han nekade till anklagelserna.

Juncker är djupt troende men har inte gjort sig känd som någon renlevnadsman. Det hävdas att han tar sig en konjak redan till lunch men han har offentligt förnekat att han har alkoholproblem.

Långt efter EU införde rökförbud i offentliga lokaler fortsatte Juncker att röka på EU:s toppmöten. 1989 var han med om en bilolycka som gjorde att han hamnade i koma i två veckor.
 

Politiskt kallar sig Juncker för en ”social kristdemokrat” men Luxemburg kanske inte är det mest progressiva landet i världen. Aborträtten är begränsad, sjukvård och äldreomsorg drivs i övervägande del av katolska kyrkan.

När det gäller EU står Jean-Claude Juncker för nästan allt det som många ogillar med EU. Han är federalist ut i fingerspetsarna och gillar uppgörelser i slutna rum.

– Jag är för hemliga, mörka debatter, sade han 2011.

Juncker är en av arkitekterna bakom Maastrichtfördraget, det fördrag som banade väg för den ekonomiska och monetära unionen och för den gemensamma valutan euro.

Följ ämnen i artikeln