Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Ett megaras för statsministern

Nu väger Löfven nästan lika tungt

Förtroendet för statsminister ­Fredrik Reinfeldt sjunker kraftigt.

Samtidigt ökar det rejält för hans utmanare, S-ledaren Stefan Löfven.

Väljarnas förtroende för dem är nu nästan lika stort. I våras skiljde det 18 procentenheter enligt ­Aftonbladet/Sifo.

Om fem dagar är det valår. Och att döma av Aftonbladet/Sifo blåser vindarna inte till regeringens favör.

Förtroendet för alla partiledare

i Alliansen minskar med undantag för C-ledaren Annie Lööf. För ­utmanarna ser det radikalt ­annorlunda ut. Förtroendet för samtliga rödgröna partiledare ökar, i de flesta fall mycket ­kraftigt.

I den förra mätningen, som gjordes i mars i år, skilde det 18 procentenheter mellan Fredrik Reinfeldt och S-ledaren Stefan Löfven. Så många fler hade stort eller mycket stort förtroende för statsminister Fredrik Reinfeldt jämfört med S-ledaren.

I dag är skillnaden nere på försumbara två procentenheter. ­Inte sedan Mona Sahlin blev S-ledare har skillnaden varit så liten.

För Fredrik Reinfeldt är dagens mätning ännu en opinionsmässig motgång. De fyra allianspartierna är tillsammans mindre än S och MP i de flesta opinionsmätningar. Och nu minskar också förtroendet också på det mer personliga planet, dock från en mycket hög nivå.

Fredrik Reinfeldt 56% (-7 procentenheter)

 Förtroendet för M-ledaren är fortsatt högt. Men det har minskat rejält ­sedan förra mätningen och är nu nere på samma nivå som i april valåret 2010. Det speglar sannolikt stödet för regeringen och Moderaterna som minskat under hösten.

Reinfeldts problem stavas kvinnor och yngre väljare. Om jag var moderat valstrateg skulle jag ta mig en ordentlig funderare över hur partiet ska nå kvinnorna.

Medan 61 procent av männen har stort eller mycket stort förtroende för honom har 51 procent av kvinnorna det. Bland de yngsta väljarna är det 53 procent som har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Men bland sina egna är Reinfeldt fortfarande kung. 94 (!) procent av M-väljarna har stort eller mycket stort förtroende för sin partiledare, det är närmast nordkoreanska siffror.

Minskningen av förtroendet för Reinfeldt är statiskt säkerställd.

Stefan Löfven 55% (+9)

 Inte för någon S-ledare sedan ­december 2002 har förtroendet varit lika högt som det är för Stefan Löfven just. Då var Göran Persson partiledare.

Förtroendet för Löfven ökar ­rejält jämfört med förra mätningen och är statistiskt säker.

Förklaringen till rycket kan ­vara S-ledarens envetna kritik av regeringen för att sänka skatten med lånade pengar och för bristande resultat i skolan.

Löfven går hem både hos kvinnor och hos män men har det lite mer bekymmersamt i den yngsta väljargruppen. Löfven är faktiskt den partiledare som kvinnor har störst förtroende för.

83 procent av de egna väljarna har stort eller mycket stort förtroende för S-ledaren. Noteras bör också att Löfven är den parti­ledare som minst personer helt saknar förtroende för.

Gustav Fridolin 49 % (+9)

 Också förtroendet för det manliga gröna språkröret ökar kraftigt. Att förtroendet är så högt för en ledare som representerar ett så pass litet parti som Miljöpartiet säger mycket om tilltron till den pratglade Fridolin.

Fridolin är den partiledare som kvinnor har näst högst förtroende för medan män är betydligt mer tveksamma till honom. ­Fridolin åtnjuter också högt förtroende i den yngsta väljar­gruppen.

Ökningen av förtroendet för Fridolin är statistiskt säkerställd. 89 procent av MP-väljarna har stort eller mycket stort förtroende för sitt språkrör.

Reinfeldt, Löfven och Fridolin befinner sig på en egen nivå när det gäller väljarnas förtroende. Förtroendet för riksdagens övriga partiledare är betydligt lägre.

Åsa Romson 29 % (+7)

 Även för det kvinnliga gröna språkröret ökar förtroendet starkt. Uppgången är statistisk ­säker.

Romson ger ett kompetent men lite akademiskt intryck och det är lite svårt att förstå vad uppgången beror på. Hon har inte märkts särskilt mycket i debatten under hösten. Kanske rider hon på den rödgröna framgångsvågen just nu?

Jonas Sjöstedt 29 % (+8)

 Uppgången, som är statistiskt säker, i förtroendet för vänster­ledaren är inte oväntad. Han har medvetet utnyttjat den folkliga ­ilskan mot att riskkapitalbolag äger vårdföretag och skolor som drivs med skattepengar.

Under mottot ”bort med vinster i välfärden” har Vänsterpartiet klättrat i opinionsmätningarna och som en följd av det ökar förtroendet för V-ledaren.

86 procent av V-väljarna har stort eller mycket stort förtroende för Sjöstedt. Skillnaden mellan kvinnor och män är försumbar.

Jan Björklund 28 % (– 4)

 Utbildningsministern och FP-ledaren har haft det motigt på senare tid. Den internationella ­Pisaundersökningen visar att svenska elever presterar betydligt sämre nu än för tre år sedan.

Det kan vara förklaringen till att förtroendet minskar för FP-ledaren som dessutom börjat bredda politiken. Vid landsmötet i höstas placerades jämställdhet på listan över partiets prioriterade frågor.

Precis som Reinfeldt har Björklund problem med de kvinnliga väljarna. 33 procent av männen men bara 24 procent av kvinnorna har stort eller mycket stort förtroende för FP-ledaren. De unga är inte heller särskilt imponerade av honom.

Nedgången är inte statistiskt säker.

Göran Hägglund 27 % (– 1)

n n Förtroendet för Hägglund var på topp strax efter valet 2006 då 37 procent hade stort eller mycket stort förtroende för KD-ledaren.

Sedan dess har det dalat till ­dagens nivå. Minskningen är inte statistisk säker.

De egna väljarna är inte heller så imponerade. 69 procent har stort eller mycket stort förtroende för Hägglund. Det är mätningens näst sämsta siffra.

KD-ledaren har påtagliga ­problem i den yngsta väljargruppen. Där har bara 13 procent stort eller mycket stort förtroende för honom.

Annie Lööf 19 % (+ 3)

 Ett litet lyft som säkert gläder C-ledaren och näringsministern. Men det är tyvärr inte statistisk säkert.

Det är bland de yngsta väljarna den 30-åriga partiledaren har sitt största stöd. 26 procent av dem har stort eller mycket stort förtroende för Lööf.

Möjligen kan hennes ungdom också förklara att 26 procent av väljarna helt saknar förtroende för henne. De är de äldre, 50-plussarna, som ligger bakom den höga siffran.

Bland de egna väljarna har Lööf stärkt sina aktier rejält sedan i mars, strax efter den infekterade diskussionen om partiets nya idéprogram med tankar om månggifte och avskaffad skolplikt. De C-väljare som har stort eller mycket stort förtroende har ökat med 11 procentenheter till 69 procent sedan dess.

Jimmie Åkesson 10 % (– 3)

 SD-ledaren är männens kille. 13 procent av männen men bara fem procent av kvinnorna har stort eller mycket stort förtroende för Jimmie Åkesson.

De yngsta väljarna är också svala till Åkesson.

Den grupp där flest har stort eller mycket stort förtroende för SD-ledaren är män mellan 30 och 49 år.

Hela 63 procent av väljarna saknar helt förtroende för SD-ledaren. I den förra mätningen var det 55 procent.

Av partiets egna väljare har sex av tio stort eller mycket stort förtroende för SD-ledaren, mätningens sämsta siffra.

I mars var siffran 76 procent.

Nedgången för Åkesson är inte statistiskt säkerställd.

 Fotnot: Siffrorna visar andelen väljare som har stort eller mycket stort förtroende för partiledaren och förändringen jämfört ned förra mätningen i mars i år.

Partiledarnas förtroende

Följ ämnen i artikeln