S går mot mitten – då väljer många vänstern i stället

Socialdemokraternas orientering mot mitten kan vara förklaringen till Vänsterpartiets framgång.

De som vill ha mer ­vänsterpolitik väljer Jonas Sjöstedt i stället för Stefan Löfven.

Under Stefan Löfvens ledning har Socialdemokraterna orienterat sig mot mitten. Det är inte så konstigt eftersom all vedertagen valmatematik säger att den som vill vinna val måste attrahera medel­klassen.

I den ekonomiska politiken har partiet också svängt. Under Löfvens snart två år som partiledare har partiet satt fokus på tillväxt och innovation, ­områden som ­socialdemokrater visserligen alltid ansett viktigt men kanske inte ­talat så högt om.

I en uppmärksammad debattartikel förklarade Stefan Löfven för en ­månad sedan att Miljö­partiet var en naturlig samarbetspartner för ­Socialdemokraterna. ­Medan de bara hade en del gemensamt med Vänsterpartiet.

Det kan vara förklaringen till att Vänsterpartiet på två månader gått från 6,2 procent till 8,0 procent i Aftonbladet/United minds. Det är en bra bit över förra valresultatet på 5,6 procent.

De som tycker att Socialdemokraterna gått för mycket åt mitten väljer helt enkelt Vänsterpartiet i stället.

Övergången kan underlättas av att Sjöstedts ­vänsterparti knappast kan beskyllas för att vara krypto­kommunister. De har för länge sedan raderat bort kommunismen ur parti­namnet och Jonas­ Sjöstedt själv har aldrig kallat sig för kommunist.

Men Socialdemokraterna ökar också i dagens mätning. Förloraren på den röda planhalvan är Miljöpartiet som får det lägsta stödet på åtta månader.

På randen till valåret skiljer det 8,1 procentenheter mellan blocken till de rödgrönas fördel. Det är ett större försprång än de rödgröna hade vid motsvarande tid före förra ­valet. Då var det 4,6 procentenheter.

Faktum är att de rödgröna ledde över Alliansen ­under nästa hela förra mandatperioden. Men i maj, fyra månader före­ ­valet, segade sig Alliansen förbi – och vann.

Övriga skillnader mellan läget för fyra år sedan jämfört med i dag kan sammanfattas så här: Stödet för moderaterna är lite lägre, för Socialdemokraterna ­lite högre, Miljöpartiet är lite mindre och Sverigedemokraterna rätt mycket större än de var då.

Om 280 dagar kommer den slutliga opinionsmätningen. Nämligen resultatet i 2014 års riksdagsval.

Följ ämnen i artikeln