Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Köp dig in i EU – för 5,8 miljoner kronor

Cynismen firade nya triumfer när Malta klubbade beslutet att vem som helst kan bli medborgare i landet - hur enkelt som helst.

Bara man betalar 5,8 miljoner kronor.

Malta är ett litet EU-land mitt i Medelhavet. Den som lyckas ta sig innanför dess gränser har tagit sig bakom EU:s murar mot omvärlden. En högvinst, menar många.

Den som blir medborgare i landet får dessutom arbeta och bo var den vill i hela EU förutsatt att han eller hon kan försörja sig själv eller är pensionär. Rösträtt och valbarhet på Malta ingår också liksom i valet till EU-parlamentet, en allt viktigare institution.

Utanför Maltas kuster utspelas regelbundet tragedier. Ofta är det människosmugglare som i undermåliga farkoster tar ombord alltför många flyktingar från Afrika som drunknar när vädret slår om.

Bara de senaste två åren har 3 700 flyktingar drunknat i Medelhavet enligt den internationella migrationsorganisationen IOM.

Flyktingströmmen med sikte på EU-länderna runt Medelhavet är en illustration av värdet av att komma innanför EU-ländernas gränser mot omvärlden.

Malta är ett etappmål för många båtflyktingar på vägen mot det europeiska fastlandet. Men EU:s regler gör att tiotusentals flyktingar fastnat i överfulla läger på ön som kritiserats av FN:s flyktingkommissarie, EU, Amnesty och andra organisationer.

De maltesiska politikerna är alltså väl medvetna om vilken högvinst ett maltesiskt medborgarskap är. Och för att amortera på statsskulden och få pengar till en nationell utvecklingsfond har de kommit på att man kan sälja medborgarskap för dyra pengar.

För knappt två veckor sedan klubbade parlamentet beslutet att den som betalar motsvarande 5,8 miljoner svenska kronor får medborgarskap. Medföljande make eller maka, barn och äldre föräldrar kommer billigare undan. Mellan 225 000 och en halv miljon per person kostar tilläggstjänsterna.

Det är cynism. Hjärtskärande cynism. På ön sätts fattiga flyktingar och asylsökande i läger i upp till 18 månader. Medan penningstarka personer från samma länder erbjuds medborgarskap bara de betalar miljonbelopp.

Beslutet har väckt berättigad indignation världen över. Även bland den egna befolkningen har kritiken varit högljudd.

Nu har premiärministern tvingats backa något. Bland annat kräver oppositionen att de som köper medborgarskap ska bosätta sig i landet och bidra med investeringar. I förlängningen kan en folkomröstning hållas.
 

Fotnot: Erbjudandet att köpa medborgarskap gäller i princip bara medborgare utanför EU. EU:s egna får flytta fritt mellan länderna förutsatt att de kan försörja sig själva.

5 saker att hålla koll på i veckan

Fritt Skottland, eller?

En utredning av konsekvenserna av ett skotskt självstyre presenteras på tisdag. Många skottar vill slippa ingå i det förenade kungariket och ska folkomrösta om saken nästa höst, den 18 september. Ja eller nej till full självständighet är frågan som alla skottar över 16 får rösta om.

Reinfeldt i poddradio

Kristoffer Triumf är mannen bakom poddsuccén Värvet. I veckan firar han program #100 med en livesändning från Stockholms Kulturhus dit man kan köpa biljetter. Gäster är statsminister Fredrik Reinfeldt och sångerskan Laleh. Från hobby till levebröd, skriver Triumf på sin hemsida.

Landsbygd är hett

MP:s språkrör Gustav Fridolin utmanade C-ledaren Annie Lööf på tre debatter om landsbygden. Det blir två och den första äger rum vid Närebo gårdsbutik och hotell i Lidköping på torsdag. Nästa debatt hålls i Jämtland i slutet av januari. Vem är landsbygdens största vän? Snart vet du.

Nya prövningar för Silvio

Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi står inför nya prövningar. Nyligen sprack hans parti i två delar och på onsdag röstar senaten om de ska sparka ut honom från parlamentet eftersom han dömts för skattebrott. Inget är säkert förrän sista rösten har räknats.

Så blev det med betygen

Till jul förra året fick eleverna i årskurs sex betyg för första gången på mycket länge. Sedan dess får de betyg varje halvår tills de lämnar skolan. Nu har Skolverket, under ledning av generaldirektör Anna Ekström, utvärderat de första betygen. På torsdag får vi resultatet.

Följ ämnen i artikeln