Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

 Något går tydligen snett för sossarna

Sorry, folks. Nästan ingenting har hänt på fyra år.

Dagens väljarbarometer från Aftonbladet/United minds är förvillande lik den som publicerades vid samma tid före förra valet.

Med ett undantag: ­Sverigedemokraterna.

Ibland är det bra att kasta en blick i backspegeln. För fyra år sedan, i november 2009, låg Alliansen under. Det gör de i dag också.

De fortsatte att ligga under till maj valåret 2010. Ändå vann de.

Det säger en del om hur man ska bedöma väljarbarometrar ­innan valrörelsen sparkat i gång på allvar. De berättar hur opinionsläget ser ut just nu. Men de säger praktiskt taget ingenting om valresultatet.
Tillbaka till ­november 2009. Då skiljde det 4,6 procentenheter mellan blocken till de rödgrönas fördel. Nu är skillnaden 6,6 procent­enheter.

Då var stödet lite, lite större för Moderaterna och Miljöpartiet än det är i dag. Medan Socialdemokraternas anhängare var något färre.

Den stora skillnaden jämfört med läget i november 2009 gäller Sverige­demokraterna. Deras ­notering i Aftonbladet/United minds var då 5,7. I dag är det 10,8 ­procent, en ­ökning med 5,1 procent­enheter ­eller 89 procent.

Om vi tittar på huvudkombattanterna i valet, Moderaterna och Socialdemokraterna, ser det ut så här i dag. Moderaterna ligger drygt fyra procentenheter under sitt förra valresultat. Medan Socialdemokraterna ligger blygsamt över.

Det är ett beskt besked till Stefan Löfven. Mellan val tenderar väljarna att förstucket kritisera sittande regering genom ett sämre opinionsstöd.
Men Socialdemokraterna har, till skillnad från de ­övriga tre oppositions­partierna MP, V och SD, ­inte lyckats dra nytta av det. De ligger på ungefär samma nivå nu som de gjorde i valet 2010, ett resultat som betraktades som en smärre katastrof och dessutom var det sämsta sedan valet 1914, sju år före den allmänna rösträttens införande.

Det borde ­leda till reflektion i socialdemokratin. Någonting gör de uppenbarligen inte rätt.
Tio månader före nästa riksdagsval är osäkerheten bland väljarna fortfarande mycket stor. Nära 13 procent kan inte svara på hur de skulle rösta om det, mot förmodan, ­vore val till riksdagen i dag.

Enligt valforskarna vid Göteborgs universitet bestämmer sig drygt hälften av väljarna för vilket parti de ska rösta på under valrörelsen. Nästan var ­femte byter parti, oftast inom det borgerliga blocket. Mer än var ­tionde ­fattar inte sitt beslut förrän på valdagen.

Vad vi ser just nu är alltså en fryst bild av väljar­opinionen. Hur det ser ut sön­dagen den 14 september 2014 är en helt annan historia.

Följ ämnen i artikeln