Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Löfven spelar ner en trogen vapendragare

S-ledaren Stefan Löfven leker med elden.

Han spelar ner en trogen vapendragare.

Och han öppnar för en blocköverskridande regering. Det har inte skett på 60 år och väljarna är skeptiska.

S-ledaren Stefan Löfven och Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin skriver i dag i en debattartikel i Dagens Nyheter att de går till val i ensamt majestät. Det partiet lovar väljarna kommer de att presentera i ett alldeles eget valmanifest.

Det är en stor skillnad jämfört med valet 2010 då Socialdemokraterna gick till val tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Men beskeden i artikeln är annorlunda även på andra sätt. Enligt Löfven och Jämtin är de beredda att i regeringsställning samarbeta även med andra partier. En ”naturlig” samarbetspartner är Miljöpartiet.

Men Socialdemokraterna kan också tänka sig att samarbeta med andra partier. De anser sig ha "en del gemensamt” med både Folkpartiet, Centern och Vänsterpartiet.

Beskedet är sensationellt av tre skäl. Det ena är att S-ledningen buntar ihop den trogne vapendragaren Vänsterpartiet med FP och C.

Den andra är att Socialdemokraterna kan tänka sig en blocköverskridande regering. Det har inte Sverige haft sedan 1950-talet då S samarbetade med Centerpartiet. Innan dess var det krigsårens samlingsregering med alla partier utom kommunisterna. I modern tid finns inga spår av regeringar över blockgränsen.

Det tredje skälet är att väljarna, som helhet, sällan går över blockgränsen. Vid riksdagsval är det sällan mer än ett par mandat som flyttar sig över blockgränsen mellan vänster och höger. Socialdemokraterna tror uppenbarligen att blocktroheten inte är så stor som den kan verka.

Bakgrunden till intresset för hur Socialdemokraterna ställer sig i regeringsfrågan är givetvis Sverigedemokraternas frammarsch i opinionsmätningarna. Just nu ser det ut som de kommer att få omkring tio procent av rösterna.

Återstår att dela på för de andra partierna, som lovat att inte samarbeta med SD, är alltså 90 procent av rösterna. Det räcker inte för att bilda en handlingskraftig regering om man inte vänder sig till partier på andra sidan blockgränsen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har, i förebyggande syfte, sagt att hans parti och Alliansen kommer att rösta på den statsministerkandidat som har störst stöd i riksdagen efter valet. I andra fall kommer de att lägga ner rösterna.

Stefan Löfven har inte velat göra motsvarande utfästelser. Det gör han inte i dag heller. Det enda han säger är att det enda regeringssamarbete som utesluts handlar om Sverigedemokraterna.

Löfven har lovat väljarna ett klart besked om hur Socialdemokraterna ser på regeringsfrågan. Dagens besked är inte särskilt klart. Det kan bli lite hur som helst.

Statsminister Fredrik Reinfeldts (M) budskap har varit att du vet vad du har, och vad vet ungefär vad du får. Men vet man det som väljare om C och KD åker ur riksdagen? Faktiskt inte.

Diskussionen rullar vidare. Men om SD får omkring tio procent av rösterna och de traditionella blocken består kommer regerandet bli en mardröm. Oavsett vilket block som får flest röster. Det är ett som är säkert.

Följ ämnen i artikeln