Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Även Löfven måste lägga in högre växel

Socialdemokraterna har vunnit minst på sin oppositionspolitik.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna har ökat mer sedan valet.

Ska Stefan Löfven lyckas måste han lägga in en högre växel.

Dagens Aftonbladet/United Minds är en kalldusch för regeringen och Fredrik Reinfeldt (M). Det sammanlagda stödet för de ­fyra partierna i Alliansen är nu blygsamma 38 procent, det lägsta ­sedan undersökningarna inleddes i början av 2009.

Men det är heller ­ingen uppmuntrande läsning för Socialdemokraterna med Stefan Löfven i spetsen. ­Dagens notering är ­visserligen högre än ­resultatet i förra valet men fortfarande lägre än ­valresultatet 2006. Det ­betraktades då som en katastrof och tvingade bort Göran Persson som stats­minister.

Faktum är att de övriga oppositionspartierna har lyckats öka stödet sedan förra valet mer än vad Socialdemokraterna gjort.

Allra bäst har det gått för Sverige­demokraterna som ökat med nära 95 procent om man jämför dagens notering i Aftonbladet/United minds med valresultatet. Det främlingsfientliga konservativa partiet under ledning av Jimmie Åkesson bärs fram av känsla av frustration i vissa grupper. Särskilt yngre män med låga inkomster och låg utbildning.

Näst bäst har det gått för Miljöpartiet som växt med knappt 29 procent, enligt samma räknemetod som jag beskrev ovan. MP uppfattas, rätt eller fel, av många som ett modernt vänsteralternativ, utan att vara dogmatisk i ­frågor som privatiseringar och rutavdrag.

Vänsterpartiet, som samlade ­sina kommun- och landstings­politiker i helgen, har lite i skymundan också klättrat i opinionsmätningarna. Jonas Sjöstedt har hittat ett mantra i motståndet mot vinster i välfärdsföretag och uppenbarligen har det fått effekt. Partiet har enligt dagens ­Aftonbladet/

United Minds ökat med knappt 11 procent ­sedan valet.

Socialdemokraterna har ­inte lyckats ­kapitalisera lika mycket som de övriga oppositionspartierna på missnöjet med delar av regeringens ­politik. Sedan katastrofvalet 2010, då partiet fick sitt lägsta ­väljarstöd ­sedan demokratins ­genombrott har ­stödet, enligt ­dagens mätning, ökat med knappt tio procent.

En hård tolkning är att Stefan Löfven misslyckats som oppositionsledare. Givetvis ska hans eget parti, störst på vänster planhalva, dra störst nytta av regeringskritiken.

En snällare variant är att ­Löfven behöver mer tid. Han har ­varit partiledare i mindre än två år. Dessförinnan ägnade han sig inte åt politik på det handfasta sätt man gör i riksdagen. ­Löfven har rekryterat nya topptjänstemän och lagt om delar av politiken, men det har ännu inte burit frukt.

Oavsett vilket är det dags för Stefan Löfven att lägga in en högre växel om han vill nå sitt mål, att bli Sveriges nästa stats­minister.

Samtliga regeringspartier har tappat sedan valet. Mest stöd har Kristdemokraterna förlorat, hela 41 procent.

Följ ämnen i artikeln