Obama är roligast

Mellin: Det är den stora skillnaden mellan presidenten och Reinfeldt

Till slut stod han där, världens mäktigaste man.

Ungefär tre meter ifrån mig.

Rolig. Pedagogisk. Och med hög etisk svansföring.

Ledarna förde flera samtal i går.

Om Barack Obama gärna avstår från att åka utomlands har han min fulla förståelse. Det är helt enkelt för besvärligt om man ­måste ha med sig 40 bilar och 600 personer varje gång.

Stockholm var i går en öde stad. Inga bilar, nästan inga människor. Men väldigt många och väldigt långa betonghinder.

Att ta sig från avspärrningen till press­konferensrummet, en sträcka på ett par hundra meter, tog 1,5 timmar och fyra säkerhetskontroller.

Men nu var det eftermiddag och det förlängda mötet mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och president Barack Obama och deras staber var avslutat och det skulle bli presskonferens i ett uppiffat pressrum på ­regeringskansliet Rosenbad.

En svensk presskonferens ­består av många frågor och korta svar. En presskonferens med president Obama visade sig bestå av fyra frågor (när Kinas president var här fick det ställas två) och väldigt långa svar. Nästan ­korta föredrag.

Inga jämförelser i övrigt men på ett ytligt plan avslöjade presskonferensen flera lik­heter mellan Obama och ­Reinfeldt.

Båda tycker det är viktigt att pedagogiskt förklara varför någonting är rätt och riktigt. Obama försvarade exempelvis i går National Security Agencys, NSA, massövervakningen av ­andra länders medborgare med att det ­behövs i kampen mot massförstörelse­vapen, terrorism och cybersäkerhet.

Men, tillade han, bara för att det rent tekniskt går att göra någonting är det inte säkert att man behöver göra det. Därför har han gett nationella säkerhetsrådet i uppdrag att titta över omfattningen av övervakningen.

- Ibland behöver man strama åt procedurerna.

Massövervakningen är alltså, enligt Obama, i grunden rätt, för annars får de onda krafterna övertaget. Men omfattningen kan behöva justeras. Övertygande? Kanske inte. Men definitivt pedagogiskt presenterat.

Reinfeldt och Obama drivs också av en slags moralisk övertygelse. När Obama i går fick frågor om den tilltänkta attacken mot Syrien förklarade han den med att folkrätten förbjuder regimer att gasa ihjäl sina medborgare.

Det betyder i sin tur att man måste markera mot den som trots internationella lagar gör det. Annars blir förbudet bara läpparnas bekännelse.

- Försöker vi att hitta ett skäl att inte agera? Om man inte upprätthåller respekten för ­vissa normer och regler blir världen mindre säker.

Men på en punkt skiljer de sig åt. Obama är roligare än Reinfeldt. Presidenten inledde presskonferensen med att säga ”hej”, hylla Stockholms skönhet, säga att han vill återvända tillsammans med familjen. Dessutom talade han sig varm för svenska hockey­spelare, särskilt i Chicago Blackhawks.

Det skulle Reinfeldt aldrig säga. Han är ­ironisk när han vill vara rolig.

Är Barack Obamas besök i Sverige viktigt? Det får man hoppas, annars finns det ingen anledning att öppna luftbron mellan Washington och Stockholm för hans gigantiska ­delegation och allt medföljande material, som bilar och helikoptrar.

Men de konkreta resultaten av mötet mellan Obama och Reinfeldt är få, om ens några. I alla fall på kort sikt.

Båda är varma anhängare av att det frihandelsavtal som USA och EU började förhandla om i juni ska bli av. Det kan mötet i Stockholm på sikt visa sig ha ­varit viktigt för.

USA är Sveriges fjärde största ­exportland. Förra året sålde vi för 75 miljarder kronor dit. 250 000 amerikaner jobbar i ett svenskt företag ­eller i ett som är beroende av export till Sverige. Det kan, om avtalet förverkligas, bli ännu fler.

Båda vill också få i gång förhandlingarna om ett nytt globalt klimatavtal. Både Obama och Reinfeldt var närvarande när den förra ansträngningen havererade vid toppmötet i Köpenhamn 2009. Det kan mötet i Stockholm, på sikt, visa sig ha haft betydelse för.

Men det mest sannolika är att det första ­bilaterala amerikanska presidentbesöket i Sverige inte sätter några djupare avtryck i historieböckerna.

För statsminister Fredrik Reinfeldt är besöket en prestigevinst. Han, och Carl Bildts kontakter, fick mot alla odds hit en sittande amerikansk president. Och dessutom en i Sverige mycket populär president, en cool kille som många skulle vilja hänga med.

Det kommer inte att avgöra val. Det kommer inte att få någon att rösta på ­Alliansen. Men det kan bidra till att Fredrik Reinfeldt framstår som duktig på att regera, bra på att leda landet. Det är en viktig parameter för väljarna när de bestämmer vilket block som ska få deras röst.

I 50 minuter befann jag mig i samma rum som världens mäktigaste man. På något sätt kändes det att Sverige är litet land i världens norra utkant.

Men ibland är det g­anska skönt att befinna sig där.

Det här kom de fram till

Satsa på utökat samarbete som rör ­gemensamma utmaningar om ekonomi, ­miljö och säkerhet.

Fortsätta arbetet med att främja ­tillväxt och jobbskapande, motverka klimatförändringar, snabba på övergången till förnyelsebar energi, utöka handel och ­investeringar.

Fortsatt arbete med SAGA, Swedish ­American Green Alliance, ett partnerskap som lanserades 2010. Det är ett partnerskap mellan Sverige och USA som har som mål att hitta verktyg för att möta klimat­hotet och de globala miljöproblemen.

Arbeta för att förhandlingarna om ett ­frihandelsavtal mellan EU och USA ska ­inledas. Målet att ge en vitamininjektion i handeln mellan kontinenterna som redan i dag ger upphov till 13 miljoner jobb.

Fortsätta arbetet i Arktiska Rådet för att skydda miljön och fortsätta att göra gemensamma forskningsinsatser.

Verka för kärnvapennedrustning.

Arbeta för att skydda mänskliga rättig­heterna för homosexuella, bisexuella, ­transexuella och queerpersoner genom ­Global Equality Fund.

Göra gemensamma ansträngningar i arbetet för mänskliga rättigheter och ­demokrati i Egypten och dessutom fortsätta att fördöma användandet av kemiska vapen i Syrien.

Försöka påverka Iran och Nordkorea att nedmontera sina kärnvapenprogram.

Källa: Regeringen: Gemensamt uttalande av USA:s president Barack Obama och stats­minister Fredrik Reinfeldt.

Följ ämnen i artikeln