Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Snart är det dags för nya galenskaper på Gotland

Bild på Annie Lööf tagen vid ett annat tillfälle

Jag har ett enda önskemål inför årets politiska prövning, Almedalsveckan. Förvåna mig. Helst rejält.

Nästa söndag startar årets Almedalsvecka. På en pytteliten plätt i en av världens vackraste städer trängs politiker, påtryckare, opinionsbildare, lobbyister och journalister under det som brukar vara en av sommarens finaste veckor.

Galenskap enligt mig. Men nu är det som det är och jag kommer att vara där.

Under de åtta dagar vansinnet pågår kommer det att komma mängder av utspel och undersökningar och det enda man kan vara riktigt säker på är att nästan allt kommer att vara glömt inom högst en månad.

Det händer nämligen väldigt sällan något som sätter avtryck under Almedalsveckan. Det är undantag som borde få samtliga inblandade att sätta sig och räkna på om det är värt att satsa så mycket på Alme­dalen som många, inklusive Aftonbladet, gör.

Det första undantaget från regeln att inget politiskt ­avgörande händer i Almedalen är den så kallade ”pigdebatten”. Den startades 1993 av ekonomi­docenten Anne-­Marie Pålsson på ­Socialdemokraternas ekonomiska semina­rium.

Hon ansåg att avdrag för hushållsnära tjänster var effektivt (syssla med det du är bra på), bra för jämställdheten och skulle krympa den svarta sektorn. Rut- avdraget infördes 2007.

Sedan dröjde det till 2006 innan det på nytt sattes märken i parketten under Alme­dalsveckan. Alliansen föreslog då att fastighets­skatten skulle avskaffas och ersättas med en lägre kommunal avgift.

Förslaget tvingade Göran Persson att i sitt sommartal starta valrörelsen på defensiven. Också han lovade sänkt villaskatt.

Centerledaren Annie Lööfs tal förra året kan också läggas till listan över politiskt viktiga saker som faktiskt ägt rum under Almedalsveckan. Det var då hon tog bladet från munnen och sa att glöden i Alliansen hade falnat och att det var dags att trycka på refresch.

Inget har mer skapat bilden av att Alliansen är trött och idéfattig. Träffen i Lööfs föräldrahem i vintras i Värnamo gjorde inget för att ändra det.

Och nu tänker du kanske att jag hoppar över dåvarande Sven ­Otto Littorins avhopp från rege­ringen under Almedalen valåret 2010. Nej, det gör jag inte. Men det hade ingenting med politiska utspel eller arrangemanget i Almedalen att göra. Det råkade bara sammanfalla i tid.

På min önskelista inför årets Alme-dalsvecka finns alltså bara en punkt. Förvåna mig, gör mig stum av häpnad med ett utspel, ett förslag, en utredning eller undersökning som jag fort­farande kommer att minnas vid den här ­tiden nästa år.

5 saker att hålla koll på i veckan

EU blir 28

Om åtta dagar, den 1 juli, växer EU med ett medlemsland. Då blir Kroatien fullvärdig medlem efter en tid som observatör. Entusiasmen är begränsad för att i denna röriga tid utöka unionen ytterligare. Samma dag blir Litauen ordförande för EU för första gången. Ett halvår håller de i klubban.

Det finns bra manifestationer

I morgon håller föreningen ”Glöm aldrig Pela och Fadime” den årliga manifestationen mot hedersvåld. Låter kanske trist, men det finns viktiga manifestationer och det finns jippon. Det här hör till den första kategorin och bör leda till en fundering över vad vi själva kan göra.

Äntligen dömd?

På tisdag väntas domen i rättegången mot Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi. Han åtalades för att ha köpt sex av en underårig, Ruby. Berlusconi har åtalats många gånger, oftast av ekonomiska orsaker, men brukar komma ur dem rätt helskinnad. Kanske inte denna gång.

Fansen flockas

Den som vill köpa lite ­ABBA-prylar för dyra pengar kan bege sig till Stockholms auktionsverk. Där säljs den hittills största samlingen av memorabilia i mitten av ­augusti. För den som bara vill titta börjar festen på lördag när visningen av alla ­grejorna inleds. Pågår hela sommaren.

Ett historiskt jubileum

På tisdag är det 50 år sedan överste Stig Wennerström greps, misstänkt för spioneri för Sovjet. Han ­dömdes till livstids fängelse, men fick straffet kortat till 20 år. I memoarerna moti­verade han spioneriet med att han upprätthållit det kalla krigets terror­balans.

Följ ämnen i artikeln