Löfven undvek den viktigaste frågan

Stefan Löfven i Malmö.

MALMÖ. Stefan Löfven glömde inte en viktig fråga i sitt första majtal.
Han undvek den.
Han vill inte prata om hur alternativet till Alliansen ser ut. Eftersom det inte finns något än.

Från talarstolarna i Alingsås och Göteborg meddelade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att hans parti kommer att driva motståndet mot vinster i skattebetalda välfärdsföretag ända till valdagen.

– Det kommer att vara vårt viktigaste krav (i eventuella regeringsförhandlingar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet,) slog V-ledaren fast.

Socialdemokraternas Stefan Löfven däremot undvek regeringsfrågan i sitt tal. Vid ett enda tillfälle, när han talade om internationella klimatförhandlingar, sade han att ”för det krävs en socialdemokratisk regering”.

Det är inte konstigt att Löfven låter bli att prata om regeringsfrågan. Inget av de tre partierna i den rödgröna alliansen från valet 2010 vill återuppliva samarbetet. Trots ett kraftigt övertag i opinionen ända fram till försommaren 2010 förlorade de.

Men hur ser alternativet till Alliansen ut? Stefan Löfven har lovat besked i god tid före valet nästa år, Jonas Sjöstedt säger att vänsterpartiets svar kommer efter partikongressen efter nyår. Mer än så vet man inte nu.

Därför skulle det inte förvåna om regeringsfrågan blir ett av Fredrik Reinfeldts huvudnummer när partiledarna möts i en tvåtimmarsdebatt i SVT på söndag.

Det är det ofta eftersom Reinfeldt vet att väljarna vill veta vad den potentiella regeringen tänker genomföra om den vinner valet.

Men om Stefan Löfven undvek regeringsfrågan i sitt första majtal i Folkets park i Malmö var han desto tydligare på att jobbfrågan toppar hans dagordning och kommer att fortsätta göra det.

Förutom att det är den hetaste samtidsfrågan är det dessutom en klok strategi. Väljarna sätter alltid ekonomin och jobben överst på dagordningen och på det området är tilltron till Socialdemokraterna lägre än till Moderaterna. S har alltså behov av att bygga förtroende på detta viktiga område.

I går presenterade Löfven ytterligare två byggstenar i sin jobbpolitik. Olof Palmes näst äldste son Mårten ska leda en socialdemokratisk jobbkommission.

Syftet är att dammsuga länder som lyckats bättre än Sverige på idéer om hur arbetslösheten kan bekämpas, exempelvis Tyskland, Österrike och Nederländerna.

Detta för att S, om de skulle vinna valet i september nästa år, ska kunna infria vallöftet om EU:s lägsta arbetslöshet senast 2020.

Valet av Mårten Palme är också det strategiskt. Dels knyter hans namn an till en person som för många socialdemokrater närmast är en husgud. Men som välmeriterad professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet signalerar han också att Socialdemokraterna, efter en del svajiga år, åter attraherar kompetens.

Den andra byggstenen är en företagarförmedling. Dit ska åldrande företagsledare som vill sälja kunna vända sig för att hitta yngre människor som är villiga att ta över. De unga ska få hjälp till adekvat utbildning för att driva företaget. Och en statlig garanti för det banklån de sannolikt tvingas ta för att köpa företaget.

Bakom förslaget ligger det faktum att 89 000 företagare i dag är över 65 år. Och att de ofta fortsätter jobba för att de inte hittar någon som tar över.

Utöver regeringsalternativet var det ytterligare en fråga som Stefan Löfven undvek i sitt tal. Det var LO-basen Karl-Petter Thorwaldssons krav på ett stimulanspaket på 70 miljarder kronor för att minska arbetslösheten med två procentenheter. Kostnad per arbetstillfälle: omkring 700 000 kronor.

På rak fråga svarade Löfven att ”det är jättebra att flera driver jobbfrågan”. Det var alltså inte direkt tummen ner. Men ganska nära.

Följ ämnen i artikeln