Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Du tvingas göra ett val när åldringarna blir fler

Jobba mera.

Eller få sämre pension.

Så ser det valet ut. Vad väljer du?

Statsminister Fredrik Reinfeldt fick mycket kritik när han sa det uppenbara. I framtiden måste vi jobba betydligt längre. Annars ruttnar systemet inifrån.

Nu föreslår den statliga ålderspensionsutredningen att pensionsåldern, 65 år, höjs till 66 redan om sex år. När medellivslängden ökar ytterligare kommer den att ­höjas ännu mer och om en inte alltför avlägsen framtid kommer den sannolikt att ­vara 70 år.
 

Historiskt är det här ingen ­jättelik förändring. Fram till 1976 gick folk i pension vid 67 och då tyckte ingen att det var särskilt konstigt.

Bakgrunden till utredningsförslaget är följande. Vi lever allt längre vilket är mycket positivt. De första 15 åren efter pension är vi dessutom ­ganska friska. Sedan sätter krämporna in på bred front.

På sikt är det dock ekonomiskt ohållbart att många av oss är pensionärer i 20–25 år, eller kanske ännu längre, innan vi dör. Från att det nuvarande ­pensionssystemet sjösattes 1999 till nästa år har medellivslängden ökat med hela 2,4 år.

I det läget finns tre alternativ att välja mellan och inget av dem uppfattas sannolikt som attraktivt.

1 Beskatta dem som jobbar hårdare än i dag. En kraftig höjning av arbetsgivaravgifterna skulle kunna vara en väg att gå.

2 Sänka pensionen så att inbetalningarna räcker till alla pensionärer trots att de är fler än i dag. Hur många gillar det?

3 Arbeta högre upp i åldrarna. Eftersom inträdet på arbetsmarknaden dröjer allt längre för unga människor så kan det faktiskt vara så att vi i framtiden ändå jobbar färre antal år än farfar gjorde. Alltså superviktigt att vi håller oss kvar på jobbet så länge det går.

Den statliga utredningen har föga förvånande kommit fram till att alternativt tre är det minst frånstötande. Jag håller med dem.

Att beskatta arbete mer än i dag är kontraproduktivt. Det skulle inverka menligt på företagens intresse att anställa.

Att sänka pensionen vore förmodligen rena döden för en del. Många har redan svårt att klara sig på sin pension.

Att jobba ytterligare ett eller två år behöver inte vara ett straff, den kan vara en förmån. Men det förutsätter att synen på äldre i arbetslivet förändras, utredningen föreslår bland annat större möjligheter till flextid och kortare arbetstid och rätt att ta studielån till 57, jämfört med 54 år i dag.

Det förutsätter också att en satans massa andra regler ändras, om allt från sjukpenninggrundande inkomst till sjukersättning, livräntor och mycket annat som man helst inte vill tänka på.
 

Vi lever allt längre och nu slår bumerangen tillbaka. Allt fler åldringar kostar, hur kul det än är att ha dem i livet. Öppna plånboken eller jobba mera, det är alternativen.

Följ ämnen i artikeln