Nu är alla fyra inne i stugvärmen igen

Småpartierna klarar spärren – men på Reinfeldts bekostnad

alliansen håller ihop Kristdemokraterna har legat under den avgörande fyraprocentsspärren sedan september i fjol och Centern har också haft problem med väljarstödet. Den som har funderat på att rösta på ett alliansparti har alltså inte vetat om det verkligen skulle leda till en ny borgerlig koalition. Här soffmyser Björklund, Reinfeldt, Lööf och Hägglund i Maramö. Nu kan de glädjas åt senaste mätningen från Aftonbladet/United Minds, där alla fyra partierna klarar gränsen.

Stödet för Moderaterna dyker men Fredrik Reinfeldt har ändå anledning att vara nöjd.

För första gången på länge ­ligger samtliga partier i rege­ringsalliansen över fyraprocentsspärren.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) upprepar gärna att det bara finns ett regeringsalternativ. Mer korrekt uttryckt skulle man kunna säga att det bara finns ett regeringsalternativ som i förväg talar om för väljarna att de vill regera tillsammans.

De rödgröna, S, MP och V, sa i förra valet att de skulle bilda ­regering om de fick väljarnas förtroende. Det säger de inte nu. Den som satsar sin röst på något av dessa partier vet för närvarande inte vilken slags regering de skulle få.

Men även borgerliga väljare har problem. Den som funderar på att satsa sin röst på något av de fyra partierna i Alliansen har, enligt opinionsmätningarna, ­inte haft en aning om det verkligen skulle leda till en ny borgerlig fyrpartikoalition.

Enligt Aftonbladet/United Minds har Kristdemokraterna legat under den avgörande fyraprocentsspärren sedan september förra året. Och utan KD blir det ingen ny alliansregering ­efter valet 2014. Även Centern har haft problem med väljar­stödet men oftast legat på rätt ­sida om strecket.

Men i marsmätningen ligger ­både Kristdemokraterna och Centern över fyra procent vilket gör att statsminister Fredrik Reinfeldt kan pusta ut – även om de mindre partiernas vinster görs på hans eget partis bekostnad.

Stödet för Moderaterna minskar med nära två procentenheter i mars enligt Afton­bladet/United Minds och är ­nere på den lägsta nivån sedan valet.

Stödet för Socialdemokraterna minskar också rejält. Men skillnaden mellan S och M är att Socialdemokraterna fortfarande ligger en bit över sitt valresultat, det sämsta sedan kvinnor fick rösträtt.

Moderaterna däremot ligger under sitt valresultat med drygt fyra procentenheter. Men det var partiets bästa resultat på den här sidan demokratins införande. Tillsammans ligger de fyra allianspartierna 6,3 procent­enheter efter de tre rödgröna partierna vars samarbete har ­avbrutits.

Till sist några ord om själva mätningen. I går publicerades Sifo och ­visade ett delvis annat resultat än Aftonbladet/United Minds. Även där minskade ­stödet för M medan det ökade för S. Både Centern och KD låg under fyraprocents­spärren.

Den mest ­uppenbara skillnaden mellan mätningarna är att Sifo gjordes under tio dagar i mars, de sista intervjuerna, som görs per telefon, gjordes i torsdags.

Intervjuerna för United Minds väljarbarometer, som använder sig av Cints webbpanel, inleddes den 17 februari och avslutades i går. Mätperioden är alltså mycket längre och intervjuerna görs på webben av ett riks­representativt urval.

Forskare i Göteborg har jämfört kvaliteten ­mellan olika webbpaneler, ­både slump­mässiga och självrekryterade, och Cint är, enligt dem, den pålitli­gaste.

Följ ämnen i artikeln