Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Ska ministrar ha karenstid innan de går över till näringslivet? Inte orimligt

Att en försvarsminister blir lobbyist för vapenindustrin är en nyhet i vilket land som helst.

Att det är just Sten ­Tolgfors gör det än mer ­pikant.

Sten Tolgfors inställning till försvaret har, för att uttrycka sig försiktigt, förändrats. Med hänvisning till sin kristna tro gjorde han vapenfri tjänst under värnplikten.

Men 2007 accepterade han gamle Muf-kompisen Fredrik Reinfeldts erbjudande om att bli försvarsminister. Tolgfors (M) förklarade att bilder av massakrerade lik i Irak hade förändrat hans syn på väpnat försvar. Fine, vem som helst har rätt att ändra sig om de gamla ­argumenten försvagats.

Men att därifrån gå till att lobba för Sveriges största vapentillverkare, Saab i Linköping, är ändå ett långt steg, kan man tycka. Förutom Jas 39 Gripen, som användes under Libyenkonflikten, tillverkar Saab exempelvis granatgeväret Carl Gustaf, som bland annat nyttjades av brittiska soldater ­under Falklandskriget, och den obemannade ­luftfarkosten Skeldar, som erbjuder realtidsinformation från luften.

Vi talar alltså inte om ett litet fjuttföretag som säljer kängor eller bälgbyxor till soldaterna. Utan en riktig, rejäl tillverkare av krigsmaterial, som ­förra året dock inte gjorde mer än 1,5 miljarder ­kronor i vinst.

Alltså kanske de behöver hjälp av konsultfirman Rud Pedersen, där Sten Tolgfors är nybliven delägare och public affairs-chef.

I rättvisans namn ska ­sägas att Rud Pedersen inte bekräftar att Saab är en av deras kunder. Men de förnekar det inte heller och krigs-Saab har tidigare anlitat firmans tjänster i försäljningen av Jas 39 Gripen.

Att Rud Pedersen ­tycker att de har gjort ett kap när de värvat Tolgfors är inte konstigt. 5,5 års regeringserfarenhet som först handels- och därefter försvarsminister är inte fy skam om man har kunder som säljer till regeringar. Tolgfors vet hur snacket går i maktens korridorer.

Exakt vilka uppsidor Sten Tolgfors ser är däremot mer oklart, förutom lönen. Är det hedrande för en före detta försvarsminister att hjälpa till att kränga vapen?

Nej, skulle en del säga. Andra skulle framhålla att det var väl det han gjorde innan också. ­Kontraktet med diktatur­en i Saudiarabien ledde till att han lämnade sin post förra året.

Sedan 2010 främjas vapenexporten av Försvarsexportmyndigheten. Den lyder under försvarsdepartementet.

Sten Tolgfors var alltså högste politiske chef för vapenexporten när han satt i regeringen. Nu ska han ägna sig åt samma sak på konsultbasis.

Logiskt? Kanske. Men det har inte ens gått ett år ­sedan Tolgfors lämnade regeringen. Sannolikt kommer hans nya jobb åter aktualisera debatten om statsråd ska ha en karenstid innan de går över till det privata näringslivet.

Det vore inte orimligt. I alla fall om de håller sig till sitt gamla verksamhetsområde.

Följ ämnen i artikeln