Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Mellin: Dagisnivå på EU-toppmöte

Den stora frågan här i Bryssel handlar inte om hur stor medlemsavgiften till EU blir.

Utan om det verkligen är så här världen ska styras?

I natt satt Fredrik Reinfeldt inlåst i ett förhandlingsrum på plan 80 i EU:s rådsbyggnad i Bryssel. Tillsammans med 26 andra regeringschefer och EU:s ordförande Herman Van Rompuy.

EU:s förhandlingar om unionens nya långtidsbudget, från 2014 och 2020, handlar om ofantligt mycket pengar, totalt omkring 8 700 miljarder kronor.

Trots det sköts förhand­lingarna oplanerat, oproffsigt och ineffektivt. På dagisnivå, skulle man kunna säga.

Och det är inte en oförskämdhet mot EU:s ordförande Herman Van Rompuy utan mot förskolebarnen.

I slutet av november gjordes det första allvarliga försöket att komma överens om budgeten som betyder mycket för samtliga medlemsländer men mest för länder i gamla Östeuropa och för delar av Grekland, Italien, Portugal och Spanien.

Van Rompuy förde enskilda samtal med regeringscheferna för de 27 medlemsländerna. Det tog väldigt lång tid och under tiden roade sig statsminister Fredrik Reinfeldt bland annat med att gå ut och luncha och sedan strosa runt i rådsbyggnaden.

När samtalsrundan var slut konstaterade ”Rumpan” att det inte fanns förutsättningar att komma överens. Alla superupptagna regeringschefer fick permis och åkte hem efter att ha spillt bort 36 timmar på ingenting.

I går återupptogs förhandlingarna. Till sist.

Mötet skulle ha börjat klockan tre och efter en timme skulle delegationerna få ett nytt budgetförslag från Van Rompuy.

Tror ni att tidsschemat följdes? Självklart inte.

Först sköts mötet upp till 17.30. Därefter till 18.30. Sedan till 20.30. Och då kom det faktiskt i gång, bara en kvart försenat.

Men kom det något nytt förslag? Ja, vid halvtvåtiden i natt.

Förhandlingen om den nya EU-budgeten är inte bara viktig för unionen som helhet. Den är också betydelsefull för Sverige eftersom den handlar om väldigt mycket pengar även för oss.

I det allra första förslaget till ny budget skulle den svenska bruttoavgiften till EU öka från 32,5 miljarder kronor i år till 40 miljarder per år från 2014. I det förra utkastet, från november, hade den sjunkit till 36 miljarder, omkring 4 000 kronor per person och år.

Fredrik Reinfeldt vill pruta ytterligare på prislappen för medlemskapet. Framför allt vill han behålla den nuvarande rabatten på medlemsavgiften. Den uppgår i år till 3,4 miljarder kronor men riskerar att sjunka rejält.

Bara fem länder har rabatt på medlemsavgiften. Förutom Sverige är det Tyskland, Storbritannien, Österrike och Nederländerna. Danmark vill ha en rabatt från nästa år och hotar med veto om de inte får det.

Alla rabattländer bidrar med betydligt mer pengar till EU-budgeten än de får tillbaka i olika bidrag. Rabatten har varit ett sätt att hyfsa till insättningarna till mer acceptabla nivåer.

Alltså, toppmötet behandlar stora viktiga frågor för skattebetalarna i medlemsländerna och för dess regeringar. Men förhandlingarna sköts på nätterna, av uttröttade människor som stängts in i ett rum och sällan får kommunicera med omvärlden.

Är det verkligen så världen ska styras? Inte ens hushållsbudgeten sitter man med planlöst på natten utan att känna till varken utgifter eller inkomster.

Följ ämnen i artikeln