Fredrik Reinfeldt, en ny sosse?

Utan att rodna adopterar han ett S-förslag från i höstas. Och använder ord som fördelningspolitik och möjlighetsutjämning.

Fredrik Reinfeldt, tjuv eller en ny sosse?

Socialdemokraterna föreslog i sitt budgetalternativ i oktober att klasserna på lågstadiet skulle minskas med upp till fem elever per klass. De anslog tre miljarder kronor för bland annat den förändringen.

I går när Fredrik Reinfeldt höll sitt numera traditionella jultal på Högloftet på Skansen visade det sig att han hade knyckt idén. Idéstölder är inte ovanliga i politiken men oftast brukar det gå längre tid än två månader innan tjuvgodset visas upp.

På den retoriska frågan ”vad vill det moderna arbetarpartiet” svarade Fredrik Reinfeldt att Moderaterna inte är främmande för att tillföra mer resurser till skolan.

Fluffigt uttryck

Alltså precis det som Socialdemokraterna också vill.

Reinfeldt vill satsa pengar på tidigt inlärningsstöd. Detta fluffiga uttryck betyder mer resurser till lågstadiet. Det kan, enligt Reinfeldt, betyda mindre klasser. Eller fler specialpedagoger i klassrummen. Färre elever per lärare helt enkelt, alltså precis samma sak som Socialdemokraterna vill.

Men inte nog med det. Reinfeldt vill också förstärka rektorernas roll för att få fler lokalt fattade beslut om hur undervisningen ska läggas upp. Och vad tror ni Socialdemokraterna vill? Jo, för 50 miljoner vill utveckla rektorernas roll som pedagogiska ledare. Kul va?

Under talet använde Fredrik Reinfeldt dessutom många ord som man traditionellt förknippar mer med Socialdemokraterna än med Moderaterna.

Eleverna ska få lika möjligheter

I en lovsång för en bra skola menade Fredrik Reinfeldt att den genomför en ”möjlighetsutjämning som är central i ett samhälle”. Det ska inte spela någon roll om man har fattiga eller rika föräldrar, kommer från ett akademikerhem eller ett mindre studievant, skolan ska rusta eleverna så att de har lika möjligheter att förverkliga sina drömmar.

Han sade också att en bra skola är ”nyckeln till ett inkluderande samhälle”. Och att en bra skola är bästa sortens ”fördelningspolitik”

På Moderaternas hemsida får man inga träffar om man söker på ordet fördelningspolitik. På Socialdemokraternas får man 430.

Fredrik Reinfeldt, en ny sosse? Eller stjäl han helt enkelt bara det som han och väljarna tycker är bra?

Följ ämnen i artikeln