Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Lena Mellin: På nätet är det inte skämmigt att säga att man röstar på SD

Enligt Aftonbladet/United minds har Sverigedemokraterna varit landets tredje största parti sedan i somras.

En förklaring kan vara att undersökningen görs via webben. Man behöver inte avslöja sina preferenser för en annan person.

Lena Mellin.

När Sverigedemokraterna kom in i riksdagen i valet 2010 stöddes de av 5,7 procent av väljarna. I dag är anhängarna nästan dubbelt så många.

Det beror inte på att Sverigedemokraterna har fått genomslag för sin politik. Tvärtom kan partiets direkta inflytande över beslut fattade av Sveriges riksdag summeras till ingenting. Inget av de andra partierna vill ha med SD att göra och utan allierade kan ett 5,7-procentsparti inte åstadkomma någonting.

Ändå växer stödet för det främlingsfientliga partiet. Det kan förefalla gåtfullt, men oavsett vad man tycker är det ökande stödet för SD en realitet.

Görs via webben

En förklaring till att stödet för Sverigedemokraterna i just Aftonbladet/United Minds ligger på en högre nivå än i de flesta andra mätningar (där dock stödet också ökar) kan vara att undersökningen görs via webben och inte per telefon.

En del kan uppfatta det som skämmigt att berätta för en annan person att han eller hon tänker lägga sin röst på Sverigedemokraterna. Den snedvridningen slipper man i webbenkäter.

I Frankrike har opinionsinstituten regelmässigt underskattat stödet för främlingsfientliga Front National, särskilt i presidentvalen. Det anses bero på att de svarande inte vill berätta för intervjuarna att de bestämt sig för Nationella fronten, som partinamnet brukar översättas till på svenska.

2002 slog partiets grundare Jean-Marie Le Pen alla opinionsinstitut med häpnad när han slog ut socialistpartiets kandidat och gick vidare till andra omgången i presidentvalet. Där förlorade han dock stort.

Uppfattas som utmanare

En annan förklaring till SD:s framgångar i opinionen kan vara att partiet uppfattas som en utmanare till samtliga andra riksdagspartier. Att de andra partierna uppfattas som relativt homogena medan Sverigedemokraterna sticker ut.

Efter en föreläsning på Stockholms universitet förra veckan fick statsminister Fredrik Reinfeldt (M) frågor om hur han bemöter Sverigedemokraterna. Han sade då att partiet till stor del stöds av människor ”som lyssnar till djungeltrummorna på internet” och inte riktigt lever i samma värld som de flesta av oss andra.

Han upplevde det som omöjligt att bemöta deras argument eftersom de snarare skulle skratta ut honom, alternativt anklaga honom för att ljuga om han berättade hur hans verklighet ser ut.

I stället var hans recept att ta bort grunderna för stödet till Sverigedemokraterna, alltså ta itu med brister i integrationen av nya svenskar.

Det är ett långsiktigt arbete som kommer vara långt ifrån avslutat till valet 2014. Då vill Sverigedemokraterna bli tredje största parti, mindre än M och S, men större än alla andra.

Enligt Aftonbladet/United Minds, och en rad andra institut, är de på god väg att nå målet.

Följ ämnen i artikeln