Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Vill förnya skolan - med förslag från 1600-talet

Folkpartiet med Jan Björklund i spetsen vill ha betyg från fyran och studentexamen med censorer, precis som på 1600-talet.

Retro-Janne har slagit till.

Lena Mellin.

Folkpartiet presenterade i dag ett nytt skolpolitiskt program som de ska fatta beslut om på landsmötet nästa höst.

Skol- och utbildningsfrågor är Folkpartiets i särklass viktigaste fråga. Partiledare Björklund  reinkarnerar skoldebatten det senaste decenniet och skola och utbildning är den främsta anledningen till att väljare lägger sin röst på FP. I alla fall enligt Göteborgs universitets undersökning av valet 2010.

Det är alltså inte förvånande att Folkpartiet vill förnya sin skolpolitik. Det hade däremot motsatsen gjort.

Förbryllande är däremot ett par av förslagen för den skola som Folkpartiet vill ska bära Sverige in i 2020-talet. Det är ett par riktiga gamla godingar som dammas av.
Den första är betyg från årskurs fyra. Länge fick grundskolans elever inte betyg förrän i åttan, alltså näst sista skolåret i den obligatoriska skolan. Från och med i höst delas betyg ut från årskurs sex. Förändringen var en av de hetaste valfrågorna i förra valet.

När jag började skolan för ett halv sekel sedan fick man betyg redan i lågstadiet. Retro-Janne på utbildningsdepartementet vill tillbaka nästan lika långt.

Den andra gamla godingen, som egentligen är två, är examensprov i gymnasiet på de utbildningar som ger högskolebehörighet. Censorer som inte är knutna till elevens skola ska rätta proven.

Studentexamen avskaffades 1968 och då försvann även censorerna som övervakade examensproven. Både studentexamen och censorsystemet infördes, i sin ursprungliga form, på 1600-talet.

Modernt? Jag vet inte.

Men Jan Björklund tittar inte bara i backspegeln. Folkpartiet vill också införa kinesiska som ett alternativ till franska, tyska och spanska. Och alla elever ska få grundläggande IT-kunskap vilket förefaller vara en mycket god, men ganska senkommen, idé.

Björklunds retroförslag möttes av en massiv mur av nervikta tummar igår. Det var i stort sett ingen som tyckte att det var bra med betyg från årskurs fyra.

Men då ska man ha i minnet att skol- och utbildningsfrågor är heta i alla partier. De väljare som sätter skolfrågan högst upp på agendan är nämligen villiga att byta block för att få som de vill.

Det gör dem till högvilt i väljarjakten. Och därmed blir det viktigt för andra skolpolitiker att, åtminstone inte officiellt, inte tycka som Jan Björklund och Folkpartiet.

Följ ämnen i artikeln