Almedalen har hittills gjort mer skada än nytta för Reinfeldt och Löfven

Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven har en sak gemensamt.

Politikerveckan i Almedalen har hittills inte löst något problem för dem.

De har fått ytterligare ett.

Aftonbladets unika telefon­enkät med drygt hundra kommunalråd (S) visar att trycket på Stefan Löfven att gå till val utan samarbetspartier är stort. Nästan nio av tio kräver att Socialdemokraterna går fram ensamt, precis som de gjort i alla val utom 2010.

Stefan Löfven har själv varit inne på samma linje tidigare – dock utan att uttrycka sig lika kategoriskt som kommunalråden.

Men om man ska vara riktigt ärlig är Löfvens manöverutrymme inte bara beskuret av de egna kommunalrådens starka önskemål. Utan också av de andra partierna på den rödgröna planhalvan.­

Miljöpartiet vill sedan ett drygt år tillbaka bli den tredje kraften i svensk politik och alltså inte liera sig med varken höger eller vänster.

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt har slagit fast att hans parti i huvudsak ska gå till val på sin egen politik. Det vill säga, inte på ett kompromissverk likt den rödgröna regeringsplattformen var inför förra valet.

Sammantaget innebär det här att Stefan Löfven har problem – om han vill bli statsminister. Och det vill han.

Antingen måste han göra ett succéval och samla minst 40 procent av väljarna, tio procentenheter mer än det senaste valresultatet. Det är inte omöjligt. Men otroligt.

1998 och 2002 regerade Socialdemokraterna visserligen vidare med bara 36,4 respektive 39,9 procent av väljarna bakom sig.

Men då kompenserades det svaga stödet i riksdagen med ett organiserat samarbete med V och MP. Innan viktiga propositioner, exempelvis statsbudgeten, lades till riksdagen hade S-regeringen förhandlat med dem och visste att förslagen skulle få riksdagens stöd.

I teorin skulle det upplägget kunna upprepas. Men kruxet är att både Miljöpartiet och Vänsterpartiet säger blankt nej. Den regering de stöder ska de också sitta i.

Alternativ två är att i förväg göra upp med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Men den vägen är stängd. Varken hans eget parti, V eller MP vill ha det så.

Detta leder till att Fredrik Reinfeldt kommer att säga att väljarna köper grisen i säcken om de röstar på Löfven och Socialdemokraterna. De vet inte vad de får eftersom det inte finns ett gemensamt program från de tre partierna på vänsterhalvan. Det är ett argument som man av erfarenhet vet att väljarna tar till sig.

Men Fredrik Reinfeldt har också fått ett problem på halsen under Almedalsveckan. I går tvärvände Sverigedemokraterna i en artikel på Aftonbladet Debatt. Nu tänker de rösta ja till ett femte jobbskatteavdrag – om regeringen föreslår det.

Det betyder att Reinfeldt, som drog tillbaka förslaget för ett år sedan med hänvisning till den europeiska krisen, nu sitter med Svarte Petter.

Finanspolitiska rådet tycker att avdraget skapar jobb, Sverigedemokraterna är beredda att släppa fram det, det skulle ge hushållet extra pengar vilket stimulerar ekonomin i en lågkonjunktur och regeringen skulle genomföra ett av sina vallöften. Det sitter med andra ord som en smäck, just nu.

Men kanske vill ­regeringen spara skattesänkningen till valåret 2014? Men då är det inte säkert att Sverige­demokraternas stöd finns ­ kvar.

Följ ämnen i artikeln