Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Reinfeldts största problem stavas KD

kan inte dumpa hägglund  Utan Göran Hägglunds KD, som enligt SCB legat under 4-procentsspärren i ett års tid, har Fredrik Reinfeldt mycket svårt att bli stats­minister en tredje mandatperiod

Mer än hälften av väljarna stöder de rödgröna partierna. Bara fyra av tio skulle satsa sin valsedel på alliansen.

Är valet redan avgjort?

På onsdag möts riks­dagens partiledare i den avslutande debatten inför sommarlovet. När de träffas igen, i september, är det halvtid. Då återstår ­lika lång tid till nästa val som det gått sedan det förra.

Det är alltså dags att summera styrkeförhållandena mitt emellan valen. Snart lägger sig väljarna i hängmattan och inte mycket lär hända i opinionen innan riksdagen samlas på nytt.

Om man inskränker sig till att ­titta på de enskilda partierna så ser det ut så här. Enligt Statistiska central­byråns, SCB, stora partisym­pati­mätning som publicerades i måndags ligger samtliga partier i den borgerliga reger­ingskoalitionen ­under sitt resultat i förra valet. På den rödgröna planhalvan är ­läget det rakt motsatta, samtliga har ett högre stöd nu än de fick 2010. Sverigedemokraterna ligger kvar på ungefär samma nivå.

Är det alltså dags för S-­ledaren ­Stefan Löfven att korka upp champagnen? Medan Fredrik Reinfeldt (M) bara kan invänta det oundvikliga, en valförlust?

Nej, så är det inte. Både Reinfeldt och Löfven har anledningar att ha fjärilar i magen. Men av olika skäl.

Om vi först backar bandet till motsvarande tid före förra valet så såg det, enligt SCB, ut så här: De rödgröna hade då ett försprång jämfört med alliansen på nära 16 procentenheter, ändå förlorade de valet två år senare. I dag är övertaget betydligt lägre, knappt sju procent­enheter.

Moderaterna samlade 22,4 procent av väljarna men fick i valet 30,1 procent. Socialdemokraternas stöd uppgick till 44,7 procent men på valdagen blev det 30,7.

Reinfeldts största problem stavas Kristdemokraterna. I ett års tid har de, enligt SCB, legat under 4-procentsspärren. Utan KD har Fredrik Reinfeldt mycket svårt att bli statsminister en tredje mandatperiod.

Stefan Löfvens huvudvärk har han skapat själv. Han söker mandat för en renodlad S-regering. Ensamma har Socialdemokraterna inte regerat sedan den valperiod som inleddes 1988 – och redan då med problem. Senare har S regerat tillsammans med stödpartier i riksdagen.

Men för att stödja Löfven som statsminister kräver Miljö- och Vänsterpartierna den här gången ministerposter. Stödpartiernas tid är över för deras del. Hur ska Löfven manövrera genom de grynnorna? Ingen vet.

Valrörelsen har startat rekordtidigt. Men oavsett vad väljar­barometrarna säger oss just nu har vi ingen aning om utfallet på val­dagen den 14 september om två år. Tills dess har hur mycket vatten som helst runnit under broarna.

5 saker att hålla koll på i veckan

Grattis prinsessan!

Prinsessan Madeleine ­fyller 30 år i dag och efter ­dopet av lilla Estelle kan hon pusta ut. Hon har fallit i tronföljden och behöver inte fundera över sin religion eller vem hon ska gifta sig med. Även en plikttrogen kan fyra steg från tronföljden släppa loss lite grann.

Andra prövningen för Hollande

För bara en månad sedan han vann presidentvalet i Frankrike. I dag prövas François Hollande för andra gången av väljarna i första omgången av parlaments­valet. Får han parlamentet emot sig vingklipps Hollande och blir inte den storspelare på EU-nivå han vill vara.

Tymosjenko har suttit fängslad sedan 2011 för ”maktmissbruk” efter att ha besegrats av Viktor Yanukovich i presidentvalet i februari året före.

Protest, javisst!

Sverige möter Ukraina i morgon i första matchen ­under EM-fotbollen. Men Fredrik Reinfeldt (M) kommer inte att vara där. Ett beslut som han delar med bland andra EU:s idrottskommis­sionären Androulla Vassiliou som protesterar mot behandlingen av fängslade premiärministern Julia Tymosjenko.

Möblerar om i det tysta

Utanför strålkastarskenet gör Fredrik Reinfeldt om laguppställningen (M) inför valet 2014. I veckan fick partiets presschef Johan Elmberg flytta på sig och blev press­sekreterare hos försvars­minister Karin Enström. ­Tidigare har bland andra pr-­geniet Per Schlingmann fått nytt jobb.

Viktig läsning för den som ska välja

Arbetsförmedlingen berättar på tisdag om framtids­utsikterna för olika yrken. Den som ska välja utbildning har all anledning att läsa ­noga. I förra prognosen hade man störst chans som exempelvis civilingenjör, datatekniker, lärare, läkare, plåt­slagare och verktygsmakare.

”Att vara svensk är ingen särskild hudfärg eller hårfärg. Att vara svensk är ingen speciell dialekt eller accent. Att vara svensk, det är att dela ett språk, det är att dela en plats på jorden och det är att dela en gemenskap.”

Prins Daniel i ett tal i Malmö på Nationaldagen

Följ ämnen i artikeln