Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Så gick det - rond för rond

Den som väntar sig mer av en partiledardebatt än gårdagens i Svt har för högt ställda förväntningar.

Det var fartigt, det var nerv, det var känslofyllt.

Och vinnaren är?

I går hade Stefan Löfven varit S-ledare i hundra dagar och det firade han med partiledaredebatt i Svt, den första med honom och statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Det var omstart för svensk politik som i flera år dominerats av Socialdemokraternas kris. Nu är det tillbaka till ordningen, med en opposition som granskar regeringen och en regering som granskar oppositionen. Båda lägger dessutom förslag till riksdagen.

Debatten genomfördes i flera ronder – och så här gick det för huvudmotståndarna.

Jobben

Stefan Löfven påpekade att arbetslösheten nu är ungefär lika hög som 2006 då alliansen vann valet och kallade det massarbetslöshet. Han tyckte regeringen satsar fel och för lite och kunde inte förstå att Reinfeldt kan vara nöjd.

Reinfeldt svarade med att sysselsättningen ökat med 300 000 personer under hans tid som statsminister och att han är stolt över att vanligt folk fått mer pengar i plånboken.

Vinnare: Löfven. Reinfeldt missade chansen att säga att Sverige klarat sig ovanligt bra jämfört med andra EU-länder i en mycket turbulent tid.

Vapenexporten

Både Löfven och Reinfeldt gjorde ett blekt intryck. Vapenexporten står för en procent av svensk utlandsförsäljning men sysselsätter omkring 30 000 personer.

Dessa fakta, i kombination med kravet på ett fungerande svensk försvar, gör statsministerkandidaterna i nästa val mer överens än de vill erkänna för omvärlden.

Oavgjort. Båda fegspelade.

Skolan

Stefan Löfven lanserade en ny idé om att kommunerna skulle få samma uppdrag som högskolorna och se till att man får en mindre segregerad skola.

Fredrik Reinfeldt missade chansen att fråga om det betyder att Socialdemokraterna i så fall vill avskaffa det fria skolvalet. Den frågan ställde Göran Hägglund (KD).

Oavgjort. Ingen visade framfötterna.

Energi

Även här ville Löfven se ett nytt förhållningssätt. Han ville att partierna ska sätta sig ner och kartlägga behov, möjligheter och problem.

Reinfeldt höll, sade han, med Löfven. Men undrade givetvis om Löfven, som regeringen, kunde tänka sig nya kärnkraftsbyggen i framtiden.

Oavgjort. Fördel till Löfven att han ville göra en omstart i en av svensk politiks mest segslitna tvisteämnen. Fördel till Reinfeldt för att han satte fingret på den ömma punkten. Nästan hälften av all svensk elproduktion kommer från kärnkraft och snart är reaktorerna för gamla för att få fortsätta.

Statsfinanserna

Löfven och Socialdemokraterna vill att ett sysselsättningsmål kompletterar de statliga budgetreglerna. Det vill inte Reinfeldt som tycker den förra S-regeringenzs mål var kontraproduktiva.

Ingen av dem tog upp är risken för konflikt om man har flera benhårda mål. Vilket är när det kommer till kritan viktigast, budgetbalans eller satsningar på sysselsättningen?

Vinnare: Reinfeldt. Så länge Socialdemokraterna inte presenterat sitt sysselsättningsmål går det inte att utvärdera.

Skatter

Stefan Löfven vill höja inkomstskatten för dem som tjänar mer än 50 000 kronor i månaden, fördubbla arbetsgivaravgiften för alla under 26 år och öka momsen på restaurangmat till det dubbla. Han gjorde en poäng av att regeringen i olika dokument påstått att S-förslagen ökar arbetslösheten olika antal tusen personer.

Fredrik Reinfeldt sade att S accepterat 70 miljarder av regeringens skattesänkningar och han själv vill fortsätta sänka skatten för vanligt folk. Men bara om det är balans i statens ekonomi och viktiga välfärdssatsningar inte får stryka på foten.

Vinnare: Löfven eftersom han var full i fan och påpekade att regeringen räknat lite olika på S-förslagen beroende på dag i veckan.

Pensionärernas inkomstskatt

Löfven vill ta bort skillnaden mellan löntagares och pensionärers inkomstskatt, oklart när. Reinfeldt vill fortsätta sänka både pensionärernas och löntagarnas skatt, oklart hur mycket och när.

Oavgjort. Ingen var knivskarp.

Ansvar och erfarenhet

Det här var inget debattämne men Stefan Löfven missade inget tillfälle att påpeka att han har lång erfarenhet, vet hur verkligheten ser ut och har träffat fler från näringslivet än hela regeringen tillsammans.

Reinfeldt var mindre framfusig med meritlistan men gjorde ändå klart att han varit statsminister under en ganska lång och turbulent tid.

Vinnare: Reinfeldt. Man utgår från att en S-ledare har erfarenhet och pondus. Det behöver inte påpekas.

Följ ämnen i artikeln