Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

En bra insats i kväll kan räcka till 2014

Kvällens partiledardebatt saknar vid första anblick betydelse för utgången av nästa val.

Ändå är den viktig.

Hur märkligt det än kan förefalla så hänger resonemanget ihop.

På senaste tiden har jag refererat så många gånger till stats­vetarprofessorn och valforskaren Henrik Ekengren Oskarsson att det börjar bli genant.

Men jag gör det igen. 860 långa dagar, drygt två år och fyra månader, återstår till nästa val och det som händer nu kommer inte att påverka valresultatet. I alla fall inte direkt.

Men partier består, precis som alla andra organisationer, av människor och de agerar och ­reagerar på ett sätt som ibland går att förutsäga.

På planen i kväll står sex ganska omskakade spelare, en relativt oberörd och en som inte särskilt många bryr sig om. Den senare är Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson som lever ett liv vid ­sidan av det politiska rampljuset.

På den röda planhalvan finns tre partier, märkta av den senaste tidens dramatik fast av olika anledningar.

Vänster- och Miljöpartiet seglade fram på en räkmacka i opinionen när Socialdemokraterna nästan var nere för räkning. Nu faller stödet för dem. Det gillar inte partimedlemmarna, särskilt inte om det pågår ­under en längre period.

Socialdemokraterna genomled nyss sin allvarligaste kris någonsin men har gjort en formidabel återhämtning i väljarbarometrarna. Om de har gjort det i politiken kan man ha olika uppfattningar om.

Men klart står att det inte är frågan om några nya social­demokrater. Det handlar snarare om fokusering, från spretighet till jobben, jobben, jobben.

På den blåa planhalvan finns fyra spelare. Dominerande Moderaterna som är större än de tre andra tillsammans. Moderaterna är, tillsammans med SD, det enda parti som gått ganska omärkt ­genom de senaste årens dramatik i svensk politik.

FP, C och KD däremot firar inte några triumfer i väljaropinionen, flera ligger obekvämt ­nära fyraprocentsspärren.

Utgången av kvällens partiledardebatt, den första med nye S-­ledaren Stefan ­Löfven, kommer inte avgöra något av de ­åtta deltagande partiernas öde. I alla fall inte i första skedet.

Men för den skull är debatten inte betydelselös. Den kan vara viktigare än vi tror.

De snart två år som gått sedan förra valet har politiskt dominerats av Socialdemokraternas djupa kris. Nu förefaller den vara över och det politiska systemet har gjort sig redo för en omstart. Den sker i kväll.

Samtliga deltagande partiledare kommer därför att komma sjukt taggade till debatten och mest taggade av alla kommer Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven att vara.

Vad som står på spel är självförtroende. Alla utom Reinfeldt och Åkesson har behov av att sätta sprätt på den egna organisationen så att den står på tå ända fram till valet. Det gör inte ett nederlagstippat parti.

En dålig insats i kvällens ­debatt kan spilla över i minskat självförtroende, och därmed minskade vinstchanser, ­under lång tid framöver. En bra kan, om den följs av rosade insatser, räcka ända in i kaklet i september 2014.

Sammanfattningsvis är det inte så viktigt vad partiledarna säger i kvällens debatt. Utan hur de säger det. Att alla gillar en vinnare är ­lika sant i politiken som på idrotts­arenan.

Följ ämnen i artikeln