Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Förtida valfrossa drabbar Sverige

Varför chartrar man en buss och åker till Willys?

Alliansens partiledare.

En helt vanlig torsdagseftermiddag i maj åker fyra partiledare till livsmedelsbutiken Willys i Sickla köpkvarter i Nacka.

Varför, undrar man.

Förtida valfrossa är svaret.

Allians i mataffären.

På Mynttorget vid riksdagen klev statsministern, närings­ministern, utbildningsministern och socialministern ombord på den chartrade bussen till Sickla köpkvarter.

En halvtimme senare meddelade de i livsmedelshallen Willys personalrum att 25 000 ung­domar blir av med jobbet om Socialdemokraternas förslag mot förmodan skulle förverkligas.

Intressant? Ja. Fast ur ett helt annat perspektiv än alliansens masterminds hade tänkt sig, tror jag.

Det visar nämligen att det politiska Sverige drabbats av förtida valfrossa. Och att attacken är ovanligt allvarlig, sannolikt inte ens behandlingsbar.

För att citera statsvetar­professorn och valforsknings­ledaren Henrik Ekengren Oscarsson har 593 av den totalt 1 456 dagar långa valperioden hittills passerat. Vid den här tiden före förra valet ledde de rödgröna över regeringen med 22 procent i opinionsmätningarna. Ändå förlorade de.

Det finns alltså ingen som har en blek aning om hur nästa val kommer att sluta. Det är avspark i valperiodens andra halvlek i månadsskiftet september och oktober och inte ens då kommer någon ha en susning om hur valet slutar. Inte ett år senare heller.

Men vi backar bandet till i januari i år. Håkan Juholt var S- ledare och i opinionsmätningarna låg Socialdemokraterna på rekordlåga 24 procent. Den 27 januari valdes Stefan Löfven överraskande till ny S-ledare och en framryckning i väljarbaromet­rarna utan motstycke i svensk politisk historia inleddes. Nu ligger partiet omkring tio procentenheter över bottennoteringen.

Dessutom har Löfven och den nya S-ledningen, med bland andra ekonomiska talespersonen Magdalena Andersson och grupp­ledaren Mikael Damberg, gett ny stadga åt Socialdemokraterna. Utan att presentera något himlastormande nytt har de framstått som stabila, konsekventa och dugliga.

Vad har det lett till? Självförtroendet spirar åter hos Social­demokraterna, på sina håll så starkt att det snabbt kan förvandlas till övermod.

Men också till en febril aktivitet i regeringen som dels ligger illa till i opinionsmätningarna, dels anklagas för passivitet och idélöshet.

För dem är det idealiskt att oppositionen plötsligt vaknat till liv. Då kan ju regeringen hel­hjärtat ägna sig åt att kritisera oppositionen i stället för att koncentrera sig på huvudupp­giften, att producera politik.

De senaste dygnen bär syn för sägen.

I onsdags presenterade Magdalena Andersson S-alternativet till regeringens vårbudget. Två timmar senare höll statsminister Fredrik Reinfeldt en pressträff där han kritiserade innehållet (finansminister Anders Borg var på EU-möte).

I går hade Anders Borg en presskonferens där han recenserade S-förslagen. 45 minuter senare kritiserade Magdalena Andersson Borgs kritik. Och en knapp timme senare möttes de i en radiodebatt.

Under tiden åkte regeringens partiledare till W illys, sade att sossarna vill höja skatten med 30 miljarder kronor och att 25 000 heltidsarbetande ungdomar skulle bli arbetslösa om S, MP och V fick bestämma. (Nota bene, de får inte bestämma i dag och hur det ser ut i september 2014 är det ingen som vet).

Den förtida valfrossan har drabbat Sverige. Och febern kommer inte att lägga sig förrän tidigast på måndag, dagen efter den första partiledardebatten med nye S-ledaren Stefan Löfven. Den sänds på söndag i SVT. Missa den inte, den kan bli kul.

Politikens supervecka

1 maj. Stefan Löfven (S) debuterar som första maj-talande partiledare i Göteborg.

2 maj. Ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson presenterar S-alternativet till regeringens vårbudget. Reinfeldt kritiserar den.

3 maj. Alliansens fyra partiledare åker till livsmedelsbutiken Willys och säger att 25 000 heltidsarbetande ungdomar blir av med jobbet om S får bestämma. Magdalena Andersson och Anders Borg gnabbas i radio.

4 maj. Löfven talar på lärarnas (viktig grupp för allt partier) kongress. Reinfeldt äter lunch med Herman Van Rompuy, EU:s ordförande.

5 maj. Reinfeldt talar på Norrbottensmoderaternas 100-årsjubileum.

6 maj. Partiledardebatt i SVT, debut för Stefan Löfven i den miljön.

Andra och avgörande omgången i franska presidentvalet, François Hollande är favorittippad.

Riksdagsval i Grekland, kaos förväntas efter valet.

Följ ämnen i artikeln