S och M står bakom hemlighetsmakeriet
I Sverige är vapenexport i princip förbjudet.
Ändå ökar den i värde år efter år.
En tyst allians mellan Moderaterna och Socialdemokraterna är för- klaringen.
I torsdags lämnade försvarsminister Sten Tolgfors (M) regeringen efter fem och ett halvt år som statsråd. Den främsta orsaken var att jobbet är för slitsamt. Men avgången påskyndades av turbulensen kring avtalet om försäljning av vapenkunskap till diktaturen i Saudiarabien.
Det ingicks av S-regeringen 2005 och förlängdes fem år senare. Regeringen var splittrad, M och C var för, de andra emot.
Tolgfors har, enligt egen utsaga, hela tiden jobbat för att förhala att avtalet verkställs. Det är möjligt att det är sant. I så fall är han ännu ett exempel på den dubbelmoral som karakteriserar svensk vapenexport.
Enligt lagen om krigsmateriel är all försäljning av vapen, eller därmed sammanhängande kunskap, förbjuden. Tillstånd får bara ges om det finns säkerhets- eller försvars- politiska skäl och inte strider mot Sveriges utrikespolitik.
Men trots förbudet ökar vapenexporten år efter år. Enligt beräkningar från Svenska freds- och skiljedomsföreningen var värdet drygt tre miljarder 2001. Tio år senare hade det fyrdubblats till 13,7 miljarder.
Det beror på ett tyst samförstånd mellan Moderaterna och Socialdemokraterna som står förenade bakom den svenska vapenexporten. Och hemlighetsmakeriet runt den.
Så sent som i torsdags, under statsministerns frågestund i riksdagen, försvarade Fredrik Reinfeldt med hetta exporten av krigsmateriel.
”Vi har byggt en svensk vapenindustri på att vi på det sättet ska kunna försörja vår egen möjlighet att hävda vår frihet. När beställningarna inte blir lika stora behövs för dess överlevnad att man kan handla också med andra inom strikta regler och med tydliga lagar till stöd. Det ger jobb och finansierar välfärd i Sverige.”
På samma sätt argumenterade förre statsministern Göran Persson (S) på ett seminarium om vapenexport 2009.
”I ett skarpt läge måste vi kunna försörja oss själva med den utrustning vi behöver. Sverige är för litet för att vara ensam beställare och därför måste vi också sälja på den internationella marknaden.”
Vid samma tillfälle slog nuvarande S-ledaren Stefan Löfven fast att vapenexporten är framtiden.
”Det här är inte bara bra för den enskilda orten eller regionen. Det här har betydelse för hela Sveriges välfärd.”
Regeringen ska tillsätta en utredning om skärpta regler för vapenexport till diktaturer. Den som hoppas på större förändringar riskerar att bli besviken. Dubbelmoralen har stark uppbackning i det politiska systemet.
5 saker att hålla koll på i veckan
Veckans politiska bomb, alla kategorier
På tisdag lämnar rovdjursutredningen sitt slutbetänkande till miljöminister Lena Ek (C). Det kommer att bli veckans mest engagerande politiska nyhet med förslag på hur mycket björn, varg, järv och lodjur Sverige har plats för. Kommentarsfälten kommer att svämma över.
Miljöprofilen kanske inte är hans grej
Tiden på oljebolaget BP blev inte lyckad för förre Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg med exploderande oljeriggar och miljöförstöring på agendan. På onsdag flyttar han till en tryggare hamn och väljs till ny styrelseord- förande i Volvo (bussar, lastbilar och grävmaskiner).
En fest med flera bottnar
Den 2 april 1937 bildades Saab sedan riksdagen bestämt att Sverige måste kunna bygga stridsflygplan. 75-årsjubileet firas som tur är i Linköping, hemmaarena för krigs-Saab, och inte i Trollhättan där bilfabriken låg. Men med på festen är den handbyggda ur-Saaben från 1946.
Obs, det här är inget aprilskämt
I dag blir det möjligt att ta så kallade medborgarinitiativ i EU. Det är bara att samla ihop minst en miljon namn i minst sju medlemsländer. EU-kommissionen är inte tvingad att följa folkets uppmaning att föreslå lagstiftning men måste grundligt förklara om de gör tummen ner.
Smaklöst, finstämt eller bara konstigt?
På påskdagen, på dagen hundra år efter att Titanics jungfrufärd inleddes från samma hamn, startar Titanic Memorial Cruise från Southampton.Efter sju dagar på havet hålls en minnesceremoni på platsen där 1 514 personer omkom sedan hon kolliderat med ett isberg.