Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Jobbigt, Reinfeldt

Nu får Moderaterna (s)tryk – på sin egen planhalva

SNACKA GÅR JU …  Fredrik Reinfeldt – här lyssnandes till Isabella Källstrand – besökte under måndagen ett ”nattis” i Märsta, dit han åkt för att prata nattjobb. Och pejl på jobb (i alla dess former) är precis vad Reinfeldt verkar behöva.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) gjorde i helgen arbetslös­heten till den stora frågan i valet om två år.

Bad luck.

I den frågan tycker väljarna nämligen att Socialdemokraterna är bäst enligt Aftonbladet/United minds.

.

På Moderaternas Sverigemöte i helgen gjorde både statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg solklart att det är jobben som gäller

i valet 2014.

Arbetslösheten och syssel­sättningen i allmänhet och ­arbetslösheten bland unga i synnerhet.

Det betyder att det finns en rörande enighet över block­gränsen om vad som bör bli den viktigaste frågan i nästa val. Redan tidigare har den nye S-ledaren Stefan ­Löfven slagit fast att jobben och närings­politiken är de viktigaste ­frågorna för Social­demokraterna.

Ett sådant scenario gynnar Socialdemokraterna enligt ­Aftonbladet/United minds. Det är fler, 39 procent, som tycker att Socialdemokraterna har den bästa politiken mot arbetslösheten än dem som tycker att Moderaterna är bäst på jobben, 27 procent.

Väljarnas uppfattning grundar sig helt på förväntningar. Socialdemokraterna har för när­varande inte någon jobbpolitik. Den som fanns med i höstens budgetmotion, då Håkan Juholt fort­farande var parti­ledare, vann inte väljarnas gillande och är under avveckling. Exakt vad den ska ersättas med är oklart.

Men förväntningar är ingen löslig mjukvara i politiken. Det är i allra högsta grad hårdvara. Det parti som förväntas leverera bäst på de områden som väljarna anser är viktiga vinner. Så enkelt, och så komplicerat, är det.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kan dock glädjas åt att fler väljare tycker att Moderaterna är bäst på ekonomi än dem som tycker att Socialdemokraterna är det. Ekonomin är trots allt grunden även för bekämpningen av arbetslösheten.

Men dels är skillnaden mindre mellan partierna när det gäller ekonomin, åtta jämfört med tolv procent. Och dels har Anders Borg ett grundmurat förtroende hos svenska folket.

Skulle förtroendet trots honom varit lägre för alliansens ekonomiska politik än för Socialdemokraternas skulle regeringen ligga pyrt till.

Det är 30 månader kvar till ­valet. Det enda man kan vara riktigt säker på är att vad som helst kan hända fram till dess.

Följ ämnen i artikeln