Mellin: Pudelns kärna är pengarna – men till vilket pris är det värt att spara?

GÖTEBORG. När det gäller pengar är ­samvetet ofta ganska rymligt.

Inte bara ministrar utan framstående försäkringsbolag och pensions­förvaltare satsar sina pengar i Lundin Petroleum.

Sedan snart två år tillbaka leder åklagare Magnus Elfving en förundersökning om misstänkt brott mot folkrätten mot bolaget Lundin Petroleum. Där satt Carl Bildt i styrelsen i sex år tills han 2006 blev utrikesminister.

I fem dagar har vi berättat om vad som händer i Sydsudan, landet där Lundin Petroleum och många andra internationella bolag letade efter ­olja.

Vi har berättat om hur inkomsterna från oljan, i de fall bolaget hittade det ­svarta guldet, gick till ­regeringen i norr. För att börja borra behövdes arméns ”hjälp” att för­driva dem som bodde vid oljefälten.

Vi har ­berättat om att utlovat stöd till invånarna vid fälten antingen ­inte kom alls. Eller gjorde läget ännu värre. Om vägen som Lundin lät bygga och som nu skär rakt genom land­skapet.

Och vi har berättat om livet i flyktinglägren i närheten av dånande flygplan som bombar den nuvarande gränsen mellan Sydsudan och Sudan, sedan landet splittrats av inbördeskriget i huvudsak orsakat av oljan.

I dag kommer vi till pudelns kärna – pengar.

Det var för att tjäna pengar som Lundin Oil, senare omdöpt till Lundin Petroleum, kom till ­Sudan i slutet av förra seklet.

Det är för att tjäna pengar som flera svenska fondbolag köper aktier i Lundin Petroleum. Bland bolagets största ägare finns både Handelsbankens fonder och SEB Investment Management.

Mer än hälften av regeringens ministrar har Lundin Petroleum i sin fondportfölj.

Handelsminister Ewa Björling (M) har exempelvis drygt 2 500 kronor i en fond i Ålandsbanken som satsar på Lundin Petroluem. Finansminister Anders Borg har drygt 144 000 kronor i en fond i Avanza som också satsar på bolaget.

Men bara för att man sparar i en fond är det inte säkert att man har full koll på vilka företag fonden köpt aktier i. Överraskande många etiska fonder har också satsat pengar i Lundin eftersom de har nolltolerans mot rökning. Bolagets grundare, Adolf Lundin, dog i leukemi.

Full koll har däremot försäkrings- och pensionsjättarna Afa och AMF. Den senare är en av Stockholmsbörsens största ägare.

AMF pension är ett bolag som tillhandahåller avtalspensioner. De har 3,8 miljoner kunder och är en av Stockholmsbörsens största ägare.

AMF ägs av facken i LO och arbetsgivarna i Svenskt näringsliv och är Lundin Petroleums sjätte största ägare.

Det är självklart att de vill att spararna ska få ut så mycket som möjligt i pension. Men till priset av en utredning om misstänkt brott mot folkrätten? Jag har en ganska bestämd uppfattning om vad AMF:s pensionssparare skulle svara om de fick frågan.

Afa är ett bolag för avtalsförsäkringar som utfaller vid exempelvis sjukdom eller om man skadar sig på jobbet. Mer än fyra miljoner svenskar omfattas av minst en försäkring i Afa.

Afa är Lundin Petroelums femtonde största ägare med 1,24 procent av aktierna. Det ägs av LO, Svenskt näringsliv och facken i Privattjänstemannakartellen, PTK.

Samma sak här, självklart vill Afa erbjuda bra och billiga försäkringar till sina ägare och deras medlemmar. Men till priset av en utredning om folkrättsbrott? Jag är inte säker.

Följ ämnen i artikeln