Rådet ska granska – men får inte slå larm
I teorin ska svensk vapenhandel granskas av Exportkontrollrådet.
Men de som sitter där är belagda med munkavle.
De får inte ens slå larm om rena felaktigheter.
I Exportkontrollrådet sitter tolv politiker och generaldirektören för Inspektionen för strategiska produkter. Det är den myndighet som godkänner vilka svenska vapen som får säljas till vilka länder.
Politikerna i rådet bestämmer ingenting. De ger råd.
Det har de gjort även i den nu aktuella förhandlingen med Saudiarabien om hjälp att uppgradera och renovera pansarvärnsvapen.
Representanter för vissa partier tycker att avsiktsförklaringen med Saudiarabien är fel eftersom det är en brutal diktatur. Andra tycker att den är okej eftersom det skulle ställa till mycket besvär i relationerna med den rike oljejätten att bryta avtalet.
Att åsikterna skiljer sig är inte konstigt. Konstigt är däremot att politikerna i rådet är någon slags gisslan belagd med munkavle. De får inte diskutera någonting med någon utanför rådet eftersom allting är sekretessbelagt.
Tänk dig följande situation. Generaldirektören vill veta om Exportkontrollrådet tycker att en svensk vapentillverkare ska få sälja till Afghanistan. Rådet säger nej eftersom läget är som det är i landet och vapen verkar vara det minsta afghanerna behöver.
Men generaldirektören godkänner ändå affären eftersom han, eller hon, tycker att den gagnar svenska försvars- och säkerhetspolitiska intressen.
I det läget kan alla som sitter i rådet säga att de är djupt missnöjda med generaldirektören. Men de har inte rätt att tala om varför, inte ens för statsministern. På den punkten är de belagda med munkavle. Och att bara tjata om att man är missnöjd utan att berätta anledningen är sällan effektivt.
Det är absurt. Politikerna sitter där för att garantera den parlamentariska insynen. Men den insyn de får är hemligare än hemligast. Varför sitter de då där?
Exportkontrollrådet, som alltså inte kontrollerar någonting, är tandlöst. Därför sitter där två pensionärer, en landstingsledamot medan resten är riksdagsledamöter. Det är, med ett eller annat undantag, inte där partierna sätter in essen.