Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Statsminister – inget jobb för äktenskapet

Den som vill rädda sitt äktenskap bör inte bli statsminister.

Livet på den politiska toppen har slitit ut fler förhållanden än F­ilippa och Fredrik Reinfeldts.

Paret Reinfeldt har kallats ­Sveriges svar på Bill och Hillary Clinton. Ganska unga, ganska snygga, mycket framgångsrika.

Men inte ens deras äktenskap klarade av påfrestningarna av l­ivet på den politiska toppen. E­fter fem år och fem månader som statsminister meddelade Fredrik Reinfeldt (M) i går g­enom sin presschef att han och Filippa, sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, separerar.

Det är snarare regel än ­undantag att statsministrarnas äktenskap havererar u­nder ­eller strax efter ämbets­perioden.

Göran Persson (S) gifte sig med Annika 1995. Åtta år senare tog äktenskapet slut. Då var Persson statsminister. Ett knappt år senare gifte han om sig med Anitra Steen.

Ungefär lika illa gick det för Carl Bildt (M). Han gifte sig med företrädaren Gösta B­ohmans dotter Mia 1984. Tolv år senare, när Bildt lämnat statsministerposten, skiljde de sig. Efter ­ytterligare två år gifte han om sig med Anna Maria Corazza Bildt.

Den enda av Sveriges fyra ­senaste statsministrar som har klarat sig utan ett kraschat ­äktenskap är Ingvar Carlsson (S).

Man kan givetvis inte annat än beklaga att uppdraget som statsminister tycks ­vara svårt att förena med ett fungerande familjeliv. Men det är inte konstigt.

Att vara statsminister är att ha ett dygnet runt-jobb. Det är ­otroligt mycket jobb och väldigt många resor. Men f­ramför allt är det ett uppdrag kantat av det oförutsägbara. När som helst kan en kris torna upp sig, export till Saudiarabien ­eller hotande misstroendeomröstningar eller något ­annat, som kräver att allt annat, inklusive familjen, läggs åt ­sidan.

Fredrik Reinfeldt har berättat att han försöker vara hemma till middagen varje kväll, men att det inte alltid lyckas. Att han ­läser läxor med yngsta barnet. Men att han därefter sätter sig och jobbar igen.

Makarna Reinfeldts ­separation får inga omedelbara politiska konsekvenser. Filippa Reinfeldts flytt från Rosenbad går inte att jämföra med vad som skulle hända om USA:s First lady skulle packa flyttkartongerna och lämna Vita huset. Det gjorde inte Hillary Clinton ens under Levinskyaffären.

Nästa helg gör Moderaterna omstart. På partiets Sverigedagar i ­Örebro ska partiet under ­devisen ”Nu tar vi nya tag” ­börja marschen mot valet om två år.

Där ska Fredrik Reinfeldt hålla tal om kampen mot a­rbetslösheten. Filippa Reinfeldt deltar också, ­både som ordförande i en arbetsgrupp som ska utarbeta Moderaternas nya hälso­politik och som medverkande i ett seminarium om vårdcoacher.

För dem blir det inte bara nya tag i politiken. Utan även på det ­personliga planet.

Följ ämnen i artikeln