Både M och S stöttar den här stinkande dubbelmoralen

I Sverige är det i princip förbjudet att sälja vapen.

Ändå är vi världens sjunde största vapenexportör.

Det inte bara doftar, det stinker dubbelmoral.

Officiellt arbetar Sverige för fred och säkerhet. Inte för krig och förtryck.

Ändå uppdagas ungefär en gång var femte år att Sverige sålt vapen till minst sagt diskutabla regimer. I går avslöjade Sveriges radio den senaste.

I november 2005 slöt den dåvarande S-regeringen ett avtal med den brutala diktaturen Saudiarabien om ”underhåll, utveckling och rekonstruktion av vapensystem, utrustning och reservdelar”. Förhandlingarna om missilfabriken pågår fortfarande.

Men kritiken mot den diskutabla handeln och den svenska dubbelmoralen tar aldrig riktigt skruv. Det beror på att den har stöd av Sveriges två tongivande partier, Socialdemokraterna och Moderaterna.

Mellan dem råder ett slags tyst samförstånd om vikten av att sälja vapen. Även när det inte gagnar andra svenska intressen än de rent industriella.

I Sverige är det i princip förbjudet att tillverka och sälja krigsmateriel. Men man kan få tillstånd, av myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP), om det finns säkerhets- och försvarspolitiska skäl för det. Och om det inte strider mot svensk utrikespolitik.

Att en vapenfabrik till Saudiarabien skulle rymmas inom den definitionen inte bara kan ifrågasättas. Det ifrågasätts.

Trots förbudet är Sverige enligt Svenska Freds och skiljedomsföreningen en av världens största vapenförsäljare. I pengar räknat är Sverige sjua i världen. Per capita är Sverige störst.

Det rimmar givetvis inte alls med den officiella linjen, ett alliansfritt och fredsälskande land i den norra periferin.

”Follow the money”, följ pengarna, är en uppmaning som ofta ger obehagliga resultat. Saudiarabien håller, enligt fredsforskningsinstitutet Sipri, på att rusta upp sin krigsmakt i rask takt. Det kan vara det land i världen som lägger mest pengar per capita på försvaret, mellan 260 och 290 miljarder kronor per år.

Det är pengar som svenska vapentillverkare givetvis vill ha del av. Men gagnar det Sveriges säkerhetspolitiska intressen? Knappast.

I Saudiarabien är partier och fackföreningar förbjudna, kroppsstraff som amputering relativt vanligt och kvinnor förtrycks. Den månghövdade kungliga familjen under ledning av kung Abdullah är despoter.

Regeringen är splittrad om Saudiaffären. Det är oppositionen också. Ändå kommer inte heller den här vapenaffären leda till förändring – även om den borde.

I grunden är M och S överens. Det är garanten för att locket ligger på och dubbelmoralen fortsätter.

Följ ämnen i artikeln