Efter Juholt – nu väljer S den tryggare vägen

Stefan Löfven är Håkan Juholts raka motsats.

Han är inte yvig. Han pladdrar inte. Han är inte politiker.

I dag väljer Socialdemokraterna Stefan Löfven till Socialdemokraternas tionde ordförande. Om ­någon för en vecka sedan hade sagt att det var så ledarkrisen skulle ­lösas hade hon sannolikt mötts med ett flatskratt.

Men nu är det så det blir. Utan att ha suttit en enda minut i riksdagen blir Stefan Löfven ordförande för Sveriges största politiska parti.

Det är dramatiskt så det förslår.

Trots det väljer Socialdemokraterna med Löfven den trygga v­ägen. De som jobbat med honom beskriver honom som trygg, stabil, innovativ och pragmatisk. Alltså allt det som företrädaren Håkan Juholt inte var.

Till Stefan Löfvens fördelar hör att han ­under många år lett en stor organisation. Det hade inte Juholt. IF Metall har drygt 270 000 yrkesverksamma medlemmar och styrs, precis som ett politiskt parti, av kongressbeslut.

Till hans främsta meriter hör stor kunskap om framför allt jobben och sysselsättningen. Det är frågor som alltid står i ­fokus. Och i den frågan har han visat att han är mogen att ta obekväma, men pragmatiska, beslut.

I finanskrisens kölvatten slöt IF Metall avtal med arbetsgivarna om sänkt lön – och sänkt arbetstid – för att rädda jobben. Det gillades inte i hela den fackliga rörelsen, där många tyckte Löfven var en avfälling som ens tillfälligt accepterade sänkt lön.

När det gäller jobben och näringspolitiken har Löfven en bredare erfarenhet än enbart den fackliga. Han är ­exempelvis vice ordförande i Exportrådet sedan åtta år tillbaka, sitter i styrelsen för ­Tekniska högskolan och Fjärde AP-fonden.

Men det finns också luckor i Stefan Löfvens i övrigt gedigna cv. I alla fall för en partiledare.

Den viktigaste är hans bristande politiska erfarenhet. Toppolitiken är full av fulspel som de flesta riksdagsledamöter lär sig grunderna för redan i ungdomsförbunden.

Men trots att Löfven gick in i SSU redan i tonåren, har han haft mycket få politiska uppdrag tidigare. Tekniska nämnden i Örnsköldsvik och verkställande ­utskottet (S) är nästan de enda.

I VU har han suttit i snart sex år och anledningen att han blev invald där var inte politiskt, det var uppdraget som Metallbas.

Med Stefan Löfven får Socialdemokraterna sin första ordförande från LO. De får också en ledare som haft ett vanligt jobb. Löfven hann arbeta i flera år som svetsare på Hägglunds i Örnsköldsvik innan facket tog överhanden. Det är ingen vanlig merit bland partiledare.

Att beskriva Stefan Löfvens att göra-lista som lång är en underdrift. Men skulle han känna sig nedslagen av det kan han tänka att han inleder sin partiledarkarriär i Socialdemokraternas värsta kris hittills. Det kan bara bli bättre.

Det Löfven först måste ta itu med är att ena sitt sargade parti, se till att självförtroendet återvänder efter ett halvår i torktumlaren.

Därefter måste han skaffa sig en politik. Trots turbulensen kring personen Juholt är det bristen på politiska svar på samtidens utmaningar som är Socialdemokraternas största problem.

Samarbetet med Miljö- och Vänsterpartiet är en annan nöt. Liksom partiets framtoning. Medelålders vita män är alltför väl representerade i S-ledningen.

Kan Stefan Löfven på allvar ­utmana Reinfeldt? Det återstår att se. Men den första debatten mellan yrkespolitikern och förre fackbasen vill man inte missa.

Fem smarta saker att säga vid middagsbordet ikväll

Genèvesjön – en helt okej utsikt

 Regeringen har nominerat förra S-ledaren Mona Sahlin som generaldirektör för FN-­organet ILO som sysslar med sysselsättnings- och arbetslivsfrågor. Sahlin frågas ut i mars och beslut fattas senare i vår. Genève ligger vackert och ett internationellt toppjobb är verkligen inte fy skam.

Italien, Grekland och Spanien sänker världen

Internationella valutafonden tror att världsekonomin växer med 3,3 procent i år.

I höstas trodde de på fyra procent. Nedskrivningen beror främst på eurokrisen och på de europeiska ledarnas valhänta hantering av krisen. De krisande euroländerna och ­ledare som Angela Merkel har alltså mycket på sitt samvete.

Det slutar nog med exit Odell

 I morgon väljer KD partiledare. Valet står mellan Göran Hägglund och hans sårade utmanare Mats Odell. Det mesta talar för att Hägglund vinner. I så fall är det nog exit Odell, snart 65. Varför ska han slita i riksdagen som gruppledare och ordförande i näringsutskottet för en partiledare han inte tror på?

Är du glömsk? Satsa på fibrer

 Håkan Juholt är inte den ende som levererat fel fakta på senare tid. Det har även Fredrik Reinfeldt gjort, om ekonomi och apotek. Men hjälp finns. Den som äter ­fiberrikt bröd till frukost förbättrar både arbetsminne och koncentrationsförmåga har en forskare vid Lunds tekniska högskola kommit fram till.

Vi behöver verkligen drakens år just nu

 Vi är nu inne i drakens år enligt kinesisk astrologi. Det är ett år som symboliserar makt och framgång. Det är också innovationernas och f­öretagsamhetens år och de ohämmades år. Alltså precis det år vi behöver just nu då ekonomin krisar, arbetslös­heten ökar och mungiporna hänger.

Följ ämnen i artikeln