Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Mycket tyder på att Juholt redan slutat

Partisekreterare Carin Jämtin hävdar­ att Håkan Juholt fort­farande är partiledare.

Medan mycket tyder på att han i praktiken redan slutat.

Konstigt? Inte i politikens ­för­bryllande värld.

Carin Jämtin slog i går fast att Socialdemokraterna går igenom sin djupaste kris hittills. Få har en annan uppfattning.

För andra gången på tre månader hade partiets högsta ledning, det verkställande utskottet­ (VU), samlats­ för att under dramatiska former diskutera Håkan Juholts­ framtid som parti­ledare.

Resultatet blev, på pappret, detsamma nu som då. Parti­ledningen har fortsatt förtroende för sin ordförande. Enligt ­Carin Jämtin.

Men alla uppgifter till Aftonbladet efter det stormiga VU-­mötet pekar i en annan­ riktning. De säger att Håkan­ Juholt i praktiken redan har lämnat.

Det kan förefalla förbryllande. Varför skulle Carin Jämtin rygga för att säga som det är?

Alla ledningar i organisationer och företag har att ta hänsyn till två saker. Att trygga det egna ­företaget eller organisationens framtid. Och att slå vakt om dem som är verksamma där.

Socialdemokraterna har skakats­ av djupa fraktionsstrider i flera år. De exploderade när Mona Sahlins efterträdare skulle vaskas fram. Höger stod mot vänster och de olika falangerna­ blockerade varandras kandidater.

I går, mitt under sittande krismöte, meddelade flera parti­distrikt att de inte länge hade förtroende för Håkan Juholt­. För partiets bästa borde han gå.

Ett av dem var Västmanland där Sven-Erik Österberg­ är ordförande. Han sitter­ i VU och är alltså en av Juholts­ närmaste med­arbetare.

Lite senare på dagen­ framkom att andra parti­distrikt, som dessutom var fler till antalet, ville att Håkan Juholt­ skulle fortsätta som S-ledare.

Det försatte partiledningen i en svår situation. Det hade kunnat­ bli grogrunden för det som Social­demokraterna är allra räddast för – partisplittring.

Partisprängningen 1917, i samband med ryska revolutionen­, må före­falla obsolet. Men den är fortfarande ett levande inslag i parti­legenden eftersom det försvagade den svenska vänster­flanken.

Av omsorg för partiet, dess framtid, var det alltså omöjligt för Håkan­ Juholt­ att lämna medan raketer­na sköts upp från både höger­ och vänster­. Risken för bestående­ skador­ var för stor.

Men S-ledningen har också att ta hand om Håkan Juholts person. Han har sannolikt haft den svåraste­ resa någon svensk partiledare haft i fredstid.

Han fick elva dagar på sig att förbereda sig på att bli partiledare. Redan i installationstalet sade han saker som saknade förankring i verklig­heten.

I söndags återkom han efter­ en knapp månads ledig­het. Men hann bara kliva upp i talarstolen under­ Folk och försvars konferens i Sälen innan helvetet bröt loss igen. Nystarten blev en katastrof.

Man behöver varken vara psykolog eller geni för att förstå hur det påverkade Håkan Juholt. Fruktansvärt är ett ord som ligger nära­ till hands. Hans själv­förtroende fick en ny hård törn.

Den personen har S-ledningen ansvar för. Den tio månader gamla­ parti­ledaren som haft uppförsbacke nästan ända sedan han valdes­. Hyllad för sina retoriska insatser, kritiserad för sitt slarv med fakta.

Alltså får Håkan Juholt själv, enligt­ uppgifter till Afton­bladet, bestämma­ över formerna­ för sin avgång. I går var inte rätt dag för honom. Han tog bakdörren och åkte hem till Oskarshamn­.

Följ ämnen i artikeln