Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Det märkliga är att kungens vänner trodde på bilderna

Man ligger inte raklång av förvåning. Att Mille Markovic skulle ha äkta bilder på kungen i komprometterande situationer har åtminstone jag aldrig trott.

Det märkliga är kungens vänner trodde det.

Expressen publicerar i dag en bild ur en kommande biografi om gangstern Mille Markovic. Samme Markovic var en av få öppna källor till skandalboken ”Den motvillige monarken” som kom ut för drygt ett år sedan och som handlar om kungen.

Markovic, som i dag står inför rätta i Solna för att ha hotat att skjuta en polis, hävdade redan i samband med boksläppet att han hade bilder av kungen tillsammans med lättklädda damer. Han sade då att de skulle publiceras och att han skulle tjäna pengar på dem.

Det har han upprepat sedan dess utan att göra verklighet av det.

Markovic drev under 1970-talet ett antal klubbar i Stockholm och det var där kungen, och hans vänner, skulle ha fotograferats tillsammans med kvinnorna.

Men nu finns alltså en bild ur den Markovicska kollektionen till allmän beskådan och enligt uppgift från tre olika analysföretag är den manipulerad. Om ni frågar mig är mannen på bilden inte ens lik kungen.

Hade man förväntat sig något annat? Inte jag i alla fall. Om det hade funnits riktiga bilder på kungen som springer omkring och gör onämnbara saker med lättklädda kvinnor hade de inte förblivit hemliga i närmare 40 år. I alla fall inte i händerna på personer som Mille Markovic.

Men det märkliga är att kungens vänner, anförda av barndomskamraten Anders Lettström, trodde det.

Det var Lettström som tog kontakt med den svenske gudfadern Milan Sevo och hans kompanjon Daniel Webb för att köpa loss bilderna av Mille Markovic.

Affären blev aldrig av men Lettström skrev nyligen i en debattartikel att han betalat en summa pengar för besväret.

Sevo, som är grovt kriminell och misstänkt för delaktighet i det stora postrånet i Västberga 2009, och Webb fakturerade Lettström och hans kompisar 625 000 kronor för det arbete de lade ner. Samma summa har betalts in på deras firmakonto.

Lettström, och flera andra kungavänner, trodde alltså att det fanns bilder på kungen, och kanske på dem själva, som inte tålde offentlighetens ljus. Han lade ner mycket jobb och mycket pengar på att få se dem och eventuellt köpa loss dem.

Nu visar det sig, som väntat, att Anders Lettström kunnat bespara sig det besväret. Är hela historien därmed en storm i ett vattenglas? Verkligen inte.

I kölvattnet av utgivningen av ”Den motvillige monarken” har det avslöjats, framför allt av Aftonbladet men också av andra, häpnadsväckande kontakter mellan samhällets absoluta toppar och banditer.

Människor i statschefens absoluta närhet har bevisat att de inte drar sig för att göra affärer med gangsters, eventuellt med kungens kännedom och därmed indirekta godkännande.

Lettström hävdade först att han informerade kungen om hur köpslåendet om Markovics bilder fortlöpte. Sedan tog han tillbaka det och påstod att han ljugit när han sade det.

Det är kärnan i avslöjandena om kungen och hans kompisars leverne. Lättheten med vilken människor med fina titlar, gårdar och kungen i telefonboken lyfter luren för att förhandla och köpslå med gangsters.

Följ ämnen i artikeln