Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Jämtins hemliga plan var helt sensationell

FLODVÅG AV KRITIK När det blåste som värst kring Håkan Juholts hyresaffärer tog partisekreteraren Carin Jämtin och andra i S-toppen fram en katastrofplan som skulle användas om Juholt tvingades avgå.

Att partiledningen hade en katastrofplan i innerfickan visar hur illa ute Håkan Juholt var efter hyresaffären.

S-toppen var beredd på att han skulle kunna få gå.

Det är inte konstigt att partisekreterare Carin Jämtin tog fram en katastrofplan efter Aftonbladets avslöjande om Håkan Juholts dubbla hyresbidrag. Det ska givetvis en ansvarsfull partisekreterare göra.

Hon eller han ska läsa stadgar, samla de närmaste och fundera över hur det praktiska ska lösas om det värsta inträffar. Det är bland annat det man har partisekreterare till, att släcka bränder. Helst redan innan de börjat flamma.

Men däremot är det intressant, eftersom det visar hur illa ute S-ledningen bedömde att Juholt var i början av oktober.

Att Håkan Juholt under närmare fem år fick hela hyran betald för lägenheten i Stockholm, som han delar med sin sambo, ledde till en flodvåg av kritik mot honom. Det var som dammluckorna öppnades, han fick intern kritik om allt från brister i politiken till avsaknad av stringens.

Kritiken uppfattades uppenbarligen så allvarlig av S-toppen med Carin Jämtin i spetsen, att de snabbt arbetade fram en katastrofplan som innefattade en extra partikongress för att välja Juholts efterträdare. Det är sensationellt.

Numera är detta enbart historiskt intressant. Bara dagen efter att krisplanen var klar förklarade det verkställande utskottet enhälligt att de hade förtroende för Håkan Juholt och han gav sig lättad ut på en förlåt-mig-turné runt landet. Därmed hamnade krisplanerna längst ner i skrivbordslådan.

Lite förvånande är det dock att S-ledningen, med Carin Jämtin i spetsen, tycks ha uppfattat Håkan Juholts position som underminerad. Han fick visserligen hård kritik, ibland till och med mycket hård.

Men han hade inte gjort något olagligt. Han hade möjligen inte ens handlat mot bättre vetande. Det han gjort var dumt, men det erkände Håkan Juholt och lovade att betala tillbaka överskottssumman på 160 000 kronor.

Det var heller ingen som utmanade Juholt om partiledarposten. Dessutom hade han suttit så kort tid, drygt ett halvår. Efter så kort tid sparkar inget parti med självaktning sin ledare.

I morgon möts Socialdemokraternas förtroenderåd, det högsta beslutande organet mellan kongresserna. Det finns onekligen ett och annat att prata om, även utanför stämmolokalen.

Följ ämnen i artikeln