Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Inte ditt fel, Juholt

Ny undersökning avslöjar: S djupa kris började redan 2009

Raset i förtroendet för Socialdemokraterna började efter Mona Sahlins misslyckade försök att slå sig ihop med de gröna.

Sedan dess har partiet aldrig återhämtat sig.

Socialdemokraternas kris är av historiska dimensioner. Det statsbärande, och största, partiet håller i det närmaste på att rasa ihop framför våra ögon.

Men en ny mätning från Medieakademin i Göteborg och Sifo visar att förtroenderaset inleddes 2009, alltså långt före förra årets valförlust och valet av Håkan Juholt som partiledare.

Två parallella händelser ledde fram till Socialdemokraternas djupa kris.

Den första är dåvarande S-ledaren Mona Sahlins försök att bilda en valallians mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet de gröna. Samarbetet presenterades i oktober 2008, en månad före Medieakademins mätning det året, och fick, trots att det godkänts av partistyrelsen, omedelbart stark kritik från partiets vänsterfalang.

Kritiken var så högljudd att Mona Sahlin tvingades backa. I december presenterades i stället ett trepartisamarbete mellan S, MP och V. Två månader tidigare hade Sahlin avfärdat det som otänkbart.

Det lappkastet har Socialdemokraterna inte hämtat sig från än. I Medieakademins mätningar var det fler som hade förtroende för Socialdemokraterna än för Moderaterna både 2007 och 2008. Men sedan dess har fler haft stort eller ganska stort förtroende för Fredrik Reinfeldts moderater.

Skillnaden har aldrig varit större än i den nya undersökningen, som presenterades i går. Där skiljer det 25 procentenheter mellan S och M.

Men förvirringen kring Mona Sahlins val av samarbetsparners är inte den enda förklaringen till Socialdemokraternas historiska ras.

Partiet missgynnades också av den internationella utvecklingen. Finanskrisen slog till med fruktansvärd kraft och hela den svenska verkstadsindustrin drog i nödbromsen. Världens regeringar öste ut pengar för att stimulera sina ekonomier.

Det gynnade regeringen som fick mycket beröm för sitt sätt att hantera krisen. Finansminister Anders Borg (M) varnade för vargavinter och tog ut avgifter av bankerna för att stödja dem, statsminister Fredrik Reinfeldt såg allvarlig ut.

Den egna virrigheten i kombination med regeringens krishantering blev, om inte en dödscocktail, så åtminstone en mix som ledde Socialdemokraterna in på ett sluttande plan. Och där befinner de sig fortfarande. Utan att någon ljusning är i sikte.

Följ ämnen i artikeln