Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

De bor där de inte bor och får betalt för det

Tobias Billström är folkbokförd i Malmö men bor i Stockholm vilket gör att han har fått 80 000 kronor om året i nio år. För vanligt folk gäller reglerna om dubbelt boende i högst två år.

Det är en guldparagraf.

Lagen gör att ministrar och riksdagsledamöter kan bo där de inte bor. Och få betalt för det.

Folkbokföringslagen bestämmer var man ska vara folkbokförd. Grundregeln är att man ska vara skriven där man bor.

Men det finns undantag. För dem som ingår i försvaret, sitter i fängelse eller vårdas. Och för statsråd, riksdagsledamöter, politiskt tillsatta tjänstemän i regeringskansliet och statliga utredare.

Undantagen kan man tjäna pengar på. Det har vi sett flera bevis på under hösten.

Migrationsminister Tobias Billström (M) är exempelvis folkbokförd i Malmö. Men i verkligheten bor han i Stockholm med fru och barn.

Hade Billström haft ett vanligt jobb skulle han tvångsskrivas i Stockholm eftersom det är här han har sitt hem och sover.

Men eftersom han är statsråd så är han skriven i Malmö och får 80 000 kronor om året för att bo i Stockholm.

Är det rimligt?

Nej. Men inte olagligt.

Samma sak gäller försvarsminister Sten Tolgfors (M). Han har fru och barn i Nacka. På pappret bor han själv i Örebro och får därför betalt, 80 000 kronor om året, för att bo i Stockholm.

Resonemanget kan appliceras på S-ledaren Håkan Juholt. Han är folkbokförd i Oskarshamn där hans tonårssöner också är skrivna (men inte på hans adress).

I själva verket bor han i Stockholm tillsammans med kulbon Åsa. För det får han, numera, halva hyran, elen och p-platsen betald av skattebetalarna, drygt 44 000 kronor om året.

Skillnaden jämfört med andra människor är häpnadsväckande. Om du flyttar från familjen för att jobba på annan ort får du dra av för dubbelt boende i högst två år. I enstaka fall kan perioden förlängas. Skriven är du hos familjen.

Juholt och Tolgfors har varit riksdagsledamöter i 15 år, Billström i nio år. Under hela denna tid har de fått bidrag för att bo där de numera bor.

Den officiella förklaringen är att politiker kan bli av med jobbet från en dag till en annan. Därför finns guldparagrafen i folkbokföringslagen ,som gör att man kan kvittera ut pengar som man rimligen inte borde ha.

Men argumentet håller inte. Löntagare har visserligen längre uppsägningstid än politiker. Men de saknar definitivt de gyllene fallskärmar som utvecklas för sparkade statsråd och bortvalda riksdagsledamöter.

Sanningen är att riksdagen, på regeringens förslag, har beviljat sig själva guldkantade undantag som de förnekar andra.

5 smarta saker att säga vid middagsbordet i kväll

”Bara en dödspilot kan ha det värre”

n I veckan skiftades det på en av EU:s viktigaste och tyngsta poster. Jean-Claude Trichet efterträddes som chef för Europeiska centralbanken av Mario Draghi, 64, ekonom utbildade i USA och i sex år chef för italienska centralbanken. I dessa orostider för euron liknar det ett kamikazeuppdrag.

”En tusenlapp till är inte fy skam”

Den årliga lönerevisionen i riksdagen gav varje ledamot minst en tusenlapp mer i månaden före skatt. Så mycket höjdes grundarvodet, tilläggen ökade också. Aftonbladets granskning visade att riksdagsledamöterna leder racet mot löntagarna sett över en ­tioårsperiod. Men det kanske inte förvånar någon?

”Hoppas att de gör skäl för sina namn”

Herrarna Pang&Pang från kinesiska Youngman och Pang da tar nu över ansvaret för Saab från holländaren Victor Muller och Spyker. Enligt experterna fyller de inte krav­profilen helt för att ta över ett bilmärke. Men det gör inte så mycket, i stället har de tillgång till världens största marknad. Och namn som förpliktigar.

”Det kan nog bli ett kreativt kaos”

Miljöpartiet vill att minst 250 000 människor utanför partiet ska engageras i arbetet med att ta fram nytt partiprogram, nästa valmanifest och nästa kommunala handlingsprogram. Men MP vill ha in idéer från dem som inte stelnat i politiska mönster. Klokt? Kanske. Jobbigt? Definitivt. Demokrati är besvärligt.

”Ska anläggningen heta Göran Persson-land?”

Göran Persson avslöjade i veckan sina planer. Han ska sluta som konsult och i stället på heltid ägna sig åt gården Torp. Förutom skog, djur och stuguthyrning tänker sig Persson mer otraditionella verksamheter som att organisera kräftfiske och, på sikt, jakter. Lycka till med Göran Persson-landet.

Följ ämnen i artikeln