Här myser han – med LO-Borg

   Moderaterna fortsätter gå mot vänster – nu vill partiet samarbeta med facken

ALLIANS – MOT ARBETSLÖSHET Fredrik Reinfeldt och Anders Borg såg nöjda ut på M-stämman i går. Senaste steget i kriget mot S är ett samarbete med fackförbunden i syfte att minska arbetslösheten. |

ÖREBRO. Fredrik Reinfeldt och Anders Borgs mål är att Moderaterna tar över som Sveriges största och viktigaste parti.

Nu tar de oblygt nästa steg.

En allians med facken. Mot arbetslösheten.

Innan Anders Borg hastade i väg till nya krismöten

i Bryssel om den europeiska ekonomin premiärvisade han Moderaternas senaste vapen i kriget mot Socialdemokraterna.

Efter sitt tal i går på M-stämman sa Borg att hans parti historiskt varit skeptiska till kaffeträffarna på Haga slott.

– Men nu kanske vi ska fundera över om vi ska plocka fram kaffetermosarna igen.

Innan kronprinsessan Victoria flyttade in på Haga disponerade regeringen slottet. På 1970-talet träffade Olof Palme ofta facken där för överläggningar. Då gick stat och fack ofta hand i hand.

Men nu vill Borg återuppliva regeringens samarbete med LO, TCO och Saco för att få bukt med arbetslösheten. Han vill ha ett så kallat trepartssamarbete mellan facken, arbetsgivarna och staten.

Vill putsa siffrorna

Just nu sjunker arbetslösheten i Sverige. Men bara blygsamt för ungdomar, invandrare och långtidsarbetslösa.

SVar tredje arbetslös har varit utan jobb i minst sex månader och är alltså långtidsarbetslös.

SVar femte person mellan 15 och 25 år, 21,2 procent, saknar arbete.

SUnder det senaste decenniet har arbetslösheten bland personer födda i utlandet varit tio procentenheter högre än i hela befolkningen.

De här siffrorna vill nu Anders Borg hyfsa med hjälp av fack och arbetsgivare.

Sänker avgifterna

Under finanskrisen gjorde IF Metall upp med Teknikföretagen om kortare arbetsvecka och lägre lön. På en del företag, exempelvis Scania, använde man en del av arbetstiden till utbildning.

Det krisreceptet vill Borg bygga vidare på för att minska långtidsarbetslösheten, och erbjuder företagen sänkt arbetsgivaravgift

i upp till nio månader som morot.

Borg vill också ha lärlingskontrakt, eftersom länder i Europa som har det har lägre ungdomsarbetslöshet än Sverige.

Han vill också diskutera hur företagen ska kunna behålla nyckelpersoner vid nerdragningar och hyllar IF Metall och Teknikföretagens avtal om yrkesintroduktion för ungdomar som gått industrigymnasium. De får 75 procent av minilönen, internutbildning och handledning.

Framgångsrik strategi

Att regeringens järnaxel består av Anders Borg och Fredrik Reinfeldt är det ingen som betvivlar.

I går, innan Borg fortsatte mot Bryssel, satt de och myste på kongressalens första bänk.

Och de har anledning. Strategin att förvandla Moderaterna, sjösatt här

i Örebro för sju år sedan, från ett parti som pläderade för systemskifte och stora förändringar till ett som inte vill störa väljarna alltför mycket har varit framgångsrik. För att lyckas har de närmat sig det som betraktats som socialdemokratiskt.

Stämman här i Örebro kan tjäna som bevis. Ord som solidaritet, jämställdhet och barnperspektiv är vanligare i debatten än frihet, individualism och valfrihet.

Och nu vill Moderaterna alltså också samarbeta med facken.

Vad skulle Gösta Bohman säga?

En röd tråd – även i deras garderob

Friskt vågat, massor vunnet.

Men ibland blir det lite för ­mycket – som i partisekreteraren Sofia Arkelstens fall.

Aftonbladets ­modeexpert Nina ­Johansson har fingranskat klädstilen hos deltagarna på Moderaternas parti­stämma.

Mikael Sandström

– Men vad nu? Nu blir jag lite förvirrad. Är det en miljöpartist som har smugit sig in på stämman? Mikael visar på en högst avslappnad stil som känns långt ifrån strikt blå, endast skorna vittnar om att det finns en kostym någonstans i garderoben.

Michael Svensson

– Det här var ­elegant. Skoj med någon som vågar annat än svart och kritstreck när det gäller val av ­kostym. Känns lite ovanligt för Moderaterna. Tillsammans med glasögonen visar han att han gärna kör sin egen väg och lyckas med det.

Jessica ­Polfjärd

– Enkelt och ­modernt. Orange är ­höstens starkast ­lysande färg och svarta jeans ­funkar alltid.

En kvinna som hänger med och som inte är rädd för att synas. En moderat för framtiden?

Pia ­Hallström

– Här hittar vi ­lite av samma problem som ­Arkelsten visade. Minst en färg för mycket i den här ensemblen, en svart väska hade hjälpt till att lugna ner det här. Återigen dock, älskar att de inte är rädda för färg, de här nya Moderaterna.

Henrik von Celsing

– Hade det inte varit för den ­gröna slipsen så hade det här ­varit en Moderat 1.0. Hade von Celsing valt en ljusblå slips så hade han blivit en posterboy för Moderaternas valaffischer ­direkt. Nu ­flörtas det i stället med Centern?

Malin Råman Delin

– Enkelt och ­vårdat. Inget som sticker ut eller tar plats ­eller för den ­delen tar över. Man märker dock på nagellacket att det här är en tjej som är noga med att ge ett gott intryck och föredrar propert framför färgstarkt. En old school-moderat?

Erik ­Rendberg

– Jag anar en konspiration! Av åtta moderater har tre kommit i rött plus en med rött nagellack. Något lurt är det! Erik Rendberg ­mixar dock den röda färgen med ljusblått. Hmm, ­kanske är det ett splittrat parti vi möter? Jaja, oavsett: tjusig tröja som helt klart följer ­höstens trender.

Sofia ­Arkelsten

– Friskt vågat men bara hälften vunnet. Arkelsten har slagit knut på sig själv när hon matchar tusen ­olika nyanser på en och samma gång. Kavajen är dock döläcker – kaxigt att våga komma med röd kavaj till en moderatstämma. Visar på ­karaktär!

Följ ämnen i artikeln