Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Glöm ändrade regler – det handlar om att skada motståndaren

Vad vi bevittnar i riksdagen just nu är en maktkamp.

Mellan regeringen och riksdagen.

Eller, om man vill uttrycka det ­lite spetsigare, mellan Reinfeldt och­ ­Juholt.

Efter valet i höstas ändrades förutsättningarna för ­regeringen radikalt. Under sin första mandatperiod ­hade Fredrik Reinfeldt eget stöd i riks­dagen, den första majoritetsregeringen på ett kvarts sekel.

Efter valet förra året fick Sverige åter en ­minoritetsregering. Och inte nog med det, främlingsfientliga Sverige­demokraterna blev tungan på ­vågen mellan blått och rött.

Det har varit upplagt för en maktkamp mellan regeringen och oppositionen ända sedan i höstas. Men den har inte riktigt blommat upp förrän nu.

På ytan rör det sig om, enligt myndigheten Inspektionen för socialförsäkringen, några marginella förändringar av sjukförsäkringen. Men i verkligheten handlar det om makt.

Syfte? Vinna nästa val. Vapen? Riksdagens regler.

För ett par veckor sedan föreslog S, V och MP i riksdagens socialförsäkringsutskott tre förändringar av sjukförsäkringen.

SD gillade två av dem. Den tredje ströks (lite konstigt ­eftersom den handlade om stupstocken som de rödgröna attackerade regeringen för under hela valrörelsen).

När de fyra oppositionspartierna ­enas är de större än de fyra ­regeringspartierna. Rond ett gick alltså till de rödgröna.

I tisdags debatterades förslaget i kammaren. Men innan man hann rösta begärde Reinfeldts frontsoldat Gunnar Axén (M) att frågan skulle skickas tillbaka till utskottet.

Därmed skulle de inte bli något beslut förrän i höst.

Så blev det. Rond två vanns alltså av alliansen.

Men efter en natts sömn hade de rödgröna slipat krigslisten. De krävde att riksdagen kallas in extra ­under sommar­lovet för att fatta ­beslutet.

Så blev det. Nästa torsdag och fredag ­kallas riksdagen in från ­ledigheten för första gången sedan tsunamin 2004 och för andra gången sedan 1996.

Rond tre var följaktligen de rödgrönas.

Nu tänker du kanske att skugg­boxning i riksdagen är totalt ­ointressant. Det rör dig inte i ryggen och i morgon är det midsommar.

Men det, vågar jag hävda, är att gravt undervärdera frågan.

Om regeringen gång efter annan åker på stryk i riksdagen kommer ­deras trovärdighet och professionalism förr eller senare att under­grävas.

Regeringsduglighet är en viktig parameter när väljarna väljer parti. Ständiga förluster i riksdagen kan alltså leda till en ännu större förlust för regeringen – att förlora valet 2014.

Oppositionen har därför tungt vägande skäl att så ­ofta som möjligt enas för att fälla regeringen.

Innehållet är mindre viktigt. Det grundläggande är att skada motståndaren enligt ­devisen den enes död, den andres bröd. När för­troendet minskar för­ regeringen ökar oppositionens chanser att ­vinna.

Fredrik Reinfeldt vs ­Håkan Juholt.

Det ­är så här matchen ser ut.

Följ ämnen i artikeln