Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Fy vad mesigt, oppositionen

Uppdaterad 2011-06-23 | Publicerad 2011-06-22

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Förslaget till förändringar är på gränsen till verkningslösa

Oppositionen hade chansen att koppla greppet på regeringen om den kritiserade sjukförsäkringen.

Men förslagen är närmast betydelselösa enligt experterna.

Mesigt.

FÖRHALAR NEDERLAGET Fredrik Reinfeldt och hans regering tar i dag sommarlov. Och de slipper göra det som förlorare i den omdebatterade sjukförsäkringsfrågan. I går kväll använde de den sista livlinan och begärde att få frågan skickad till socialförsäkringsutskottet på återremiss. Nu kan oppositionens förslag till förändringar gå igenom först i höst.

I dag, den sista riktiga arbetsdagen för riksdagsåret, var tanken att oppositionen skulle ge regeringen spö en sista gång före sommarlovet.

Men sent i går kväll bestämde sig regeringspartierna för att förhala nederlaget. De använde livlinan och begärde att frågan skickas tillbaka till socialförsäkringsutskottet. Därmed blir det inget beslut förrän i höst.

Socialdemokraterna, Vänster- och Miljöpartiet liksom Sverigedemokraterna vill att riksdagen beordrar regeringen att ändra i den starkt kritiserade sjukförsäkringen.

Oppositionens ystra vilja är lätt att förstå. I fyra år, när regeringen Reinfeldt hade en majoritet bakom sig i riksdagen, satte ingenting de gjorde avtryck

i verkligheten.

Men efter valet 2010 har de visat klorna och röstat ner regeringen gång på gång.

Nu handlar det om sjukförsäkringen. Eller rättare sagt om två punkter i den.

I dag ska en person som varit sjukskriven i 180 dagar prövas mot den ”reguljära arbetsmarknaden”. Man ska kolla om det finns ett annat arbete som den sjuke kan utföra.

Oppositionen vill ändra det.

I stället ska den sjuke prövas ”mot arbeten som är normalt förekommande på arbetsmarknaden”, ett begrepp som användes före 2008.

Men experterna tror att förändringen är betydelselös. Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, är en statlig tillsynsmyndighet som ska se till att socialförsäkringarna är effektiva och rättvisa.

De har snabbgranskat oppositionens förslag. Och kommit fram till att det är oklart om den nygamla termen leder till en mer restriktiv eller mer generös sjukförsäkring. Sorry.

Det andra förslaget gäller personer som hade tidsbegränsad sjukersättning, det som brukar kallas tillfällig förtidspension. När den avskaffades förlorade de sin sjukpenninggrundande inkomst och nollklassades.

De får alltså inga pengar alls om de blir sjukskrivna. Knepigt, för att uttrycka sig ytterst försiktigt.

Regeringen har redan föreslagit att de i stället ska få ”sjukpenning i särskilda fall”. Summan ska motsvara vad de fått om de gått så kallad arbetslivsintroduktion. Plus ett boendestöd.

Men oppositionen är inte nöjd. De kräver att de nollklassade ska få lika mycket som om de fortfarande var tillfälligt förtidspensionerade.

ISF är inte imponerad här heller. Krångligt. Och ovisst om de sjuka verkligen skulle få mer pengar att röra sig med än med regeringens förslag.

Men framför allt kommer många andra att fortfarande vara nollklassade. Oavsett om man väljer regeringens eller oppositionens förslag kommer många sjuka även i fortsättningen tvingas söka socialbidrag för sin försörjning.

Att oppositionen vill tvåla till regeringen är helt legitimt. Det är deras uppgift.

Men varför välja mesiga, på gränsen till verkningslösa förslag? Det är faktiskt mesigt.