Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Vilar sig – i form?

Mellin: Reinfeldt har varit märkvärdigt frånvarande

Förtroendet för Fredrik Reinfeldt störtdyker. Men fortfarande har sex av tio stort eller mycket stort förtroende för statsministern. För utmanaren Håkan Juholt har svenska folket däremot fått ökat förtroende enligt Aftonbladet/Sifo.

I morse mötte titelinnehavaren Fredrik Reinfeldt (M) för första gången sin nye utmanare Håkan Juholt (S) i debatt.

I nära tre månader, sedan Juholt blev Socialdemokraternas nya ledare, har de av taktiska skäl undvikit varandra. Men i dag, under den partiledardebatt som traditionellt avslutar riksdagsåret, gick det inte längre att ducka.

Aftonbladet/Sifo är en kalldusch för statsministern. Inte nog med att förtroendet för honom själv störtdyker. Men då måste man hålla i minnet att de tidigare siffrorna var av närmast nordkoreansk karaktär.

Men dessutom minskar förtroendet även för de andra partiledarna i alliansen. Det är inget gott tecken för en regering som vill skriva in sig i historieböckerna genom att bli omvalda för en tredje period.

Motståndet, sett med Fredrik Reinfeldts ögon, ökar dessutom. Förtroendet för både oppositionsledaren Håkan Juholt ökar, liksom för vänsterledaren Lars Ohly. Miljöpartiets nye språkrör Gustav Fridolin glider från ingenstans till en tredjeplats i förtroendeligan.

FREDRIK REINFELDT (M)

60% (-8%)

För ett halvår sedan hade 72 procent stort eller mycket stort förtroende för statsministern. För tre månader sedan var det 68 procent. Nu är det 60 procent.

Den kraftiga nedgången har två huvudsakliga förklaringar. Den ena är vinterns turbulens i Socialdemokraterna som gjorde att förtroendet för Reinfeldt ökade till onaturligt höga nivåer. Nu är han nere på normala toppnoteringar för en statsminister i medvind.

Den andra är att Reinfeldt varit märkvärdigt frånvarande i debatten. Möjligen vilar sig statsministern i form för att komma igen under mandatperiodens senare del.

Reinfeldt har fortfarande svårt att göra sig gällande bland kvinnor och yngre väljare. Hans supportrar finns främst bland männen.

92 procent av de egna väljarna har stort eller mycket stort förtroende för Reinfeldt. Det är en mycket betryggande siffra.

Nedgången sedan mars är statistiskt säker.

JAN BJÖRKLUND (FP)

35% (-3%)

Trots nedgången är förtroendet för FP-ledaren det tredje högsta sedan han blev partiledare för fyra år sedan.

Precis som chefen, Reinfeldt, har Jan Björklund problem med kvinnorna och ungdomarna.

GUSTAV FRIDOLIN (MP)

33% (NY)

Fridolin går som en raket på den politiska himlen. Visserligen har han en bit kvar till företrädaren Maria Wetterstrands rekordnotering på 57 procent.

Men som alldeles nyvalt språkrör ska han ändå vara nöjd. Han befinner sig nära den nivå där Fredrik Reinfeldt, ledare för ett betydligt större parti, började.

Bara nio procent saknar förtroende för Fridolin. Också det är en mycket bra siffra, i klass med statsministerns.

HÅKAN JUHOLT (S)

29% (+5%)

Nästan en tredjedel av svenska folket har i dag stort eller mycket stort förtroendet för S-ledaren Håkan Juholt.

Sedan i mars, då Juholt valdes till Mona Sahlins efterträdare, har det ökat med fem procentenheter. Det är den största ökningen, och den enda statistiskt säkra, i den här mätningen.

Men säg den glädjebägare som saknar smolk. Förtroendet för Juholt är fortfarande lågt jämfört med normalnivån för tidigare S-ledare. När Mona Sahlin suttit ett par veckor hade 41 procent stort eller mycket stort förtroende för henne.

Precis som Reinfeldt och Björklund har Juholt klara problem med kvinnorna. 23 procent av dem har stort eller mycket stort förtroende för S-ledaren jämfört med 34 procent av männen.

MAUD OLOFSSON (C)

26% (-7%)

De flesta skulle vara glada om en fjärdedel av svenska folket hade stort eller mycket stort förtroende för dem. Men för centerledaren är det en dålig siffra, den sämsta under hennes drygt tio år som partiledare.

Nedgången kan sannolikt förklaras med det sviktande stödet för Centern. Och med diskussionen om hon kommer att fortsätta som partiledare.

Ännu en alarmerande siffra för Maud Olofsson är att hela 26 procent helt saknar förtroende för henne. Till en del kan det förklaras med att hon är kvinna i en mansdominerad värld. Men med det taget i beräkningen är siffran ändå dålig.

Inte ens bland kvinnorna kan Olofsson söka stöd. De är ungefär lika negativa som andra väljare.

Nedgången är statistiskt säker.

GÖRAN HÄGGLUND (KD)

26% (-6%)

Ännu en partiledare med problem. Stödet för partiet sviktar och allt färre har stort eller mycket stort förtroendet för KD-ledaren vars nedgång också är statistiskt säker.

Riktigt illa ligger Göran Hägglund till i den yngsta väljargruppen. Där är det bara 13 procent som har stort eller mycket stort förtroende för honom.

ÅSA ROMSON (MP)

23% (NY)

Romson har bara suttit i riksdagen sedan i höstas och är betydligt mer okänd än sin språkrörskollega Fridolin. Hela 43 procent vet inte tillräckligt om henne för att vilja uttala sig om de har förtroende för henne eller inte.

Det största förtroendet för Romson har de yngsta och de kvinnliga väljarna. Där slår hon exempelvis Håkan Juholt.

LARS OHLY (V)

21% (+3%)

Även vänsterledaren har varit ifrågasatt internt. Men nu tyder det mesta på att han blir omvald på kongressen i januari.

Förtroendet för honom ökar bland allmänheten. Men framför allt bland de egna sympatisörerna. I mars var det 66 procent av V-väljarna som hade stort eller mycket stort förtroende för Ohly. Nu är det 81.

JIMMIE ÅKESSON (SD)

7% (-5%)

SD-ledaren avslutar sitt första riksdagsår i moll. Förtroendet för honom har i det närmaste halverats på tre månader. Hela 61 procent av väljarna saknar helt förtroende för honom.

Sifo telefonintervjuade ett riksrepresentativt urval på 983 personer över 18 år mellan den 8 och 14 juni. De sista intervjuerna gjordes sent i går kväll.

Följ ämnen i artikeln