Borde Juholt fira med bubbel? Knappast

Om det vore val i dag skulle Håkan Juholt (S) bli statsminister enligt Aftonbladet/United Minds.

En ursäkt för champagne och ostron till Juholt och hans kompisar?

Nej, absolut inte.

Om nio dagar möts statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Socialdemokraternas nya ledare Håkan Juholt i sin första debatt.

Sen tar politiken paus ett par veckor innan det är dags för det årliga spektaklet i Almedalen.

Det är alltså dags att summera vad som hänt sedan valet i september.

För första gången sedan valet i höstas är de tre rödgröna partierna större än de fyra borgerliga.

I regeringsalliansen har det varit ganska händelselöst. I skuggan av konvulsionerna i det social­demokratiska partiet har regeringen i stort sett suttit med händerna i kors.

Inte så att de varit overk­samma. Tvärtom, efter varje regeringssammanträde sprutar det ut pressmeddelanden om allehanda beslut. Men det är sällan några nya djärva grepp, snarast ett försiktigt finputsande.

Det har inte imponerat på väljarna. Trots att motståndaren nästan var schack matt av inre kon­vulsioner, har regeringsalliansen inte firat några opinionsmässiga triumfer.

Jämfört med valet för åtta månader sedan har stödet för de fyra regeringspartierna minskat med 5,7 procentenheter. Fredrik Reinfeldt skulle tvingas sluta som statsminister om det vore val i dag.

Förlusten skulle framför allt bero på att KD och C har stora problem att nå sina väljare. KD ligger under fyraprocentspärren, C balanserar på den.

I stället skulle Sveriges stats­minister heta Håkan Juholt (S), vilket säkert förvånar många. Han har mest pratat om sol, regn och plikten av att hålla ett paraply över dem som har det sämre förspänt än man själv.

Ändå skulle han bli statsminister om det vore val i dag. En nervös resa in i okänd terräng? Det tycker han nog själv också.

Lika lite som en eventuell förlust för alliansen skulle bero på Fredrik Reinfeldt och hans moderater skulle en eventuellt rödgrön seger kunna tillskrivas Håkan Juholt och Socialdemokraterna.

(S) ligger ungefär på samma nivå som i höstas. Det vill säga uselt till om man ska tillämpa Social­demokraternas egen måttstock.

Vänsterpartiet ligger under sitt valresultat. Medan Miljöpartiet ligger klart över höstens valresultat, partiets dittills bästa. Totalt har de rödgröna ökat med 3,2 procentenheter sedan valet.

Språkrörsbytet till Gustav Fridolin och Åsa Romson för ett par veckor sedan, liksom det tyska beslutet att stoppa kärnkraften för gott, förefaller ha gett MP ny vind i seglen.

Det är inte bara de  gröna glada för. Utan, än  så länge, även Håkan Juholt.

Men kan man, tre år och tre månader före ett val, ana sig till hur det slutar? Nej, inte alls. Den som tror sig veta det är antingen lättlurad eller oinformerad.

Följ ämnen i artikeln